Minden, amit tudni szeretnél a kaposvári Seuso kiállításról

A Seuso-kincs 2017. október 29-én a Magyar Nemzeti Múzeum szervezésében országos körútra indult. 

LÁTOGATÓI INFORMÁCIÓ:

Rippl-Rónai Múzeum, Kaposvár, Fő u. 12. Anker-ház. (Az épület nem akadálymentesített)

Nyitva tartás:

A kiállítás megtekinthető: 2017. december 29-én 13 órától, 2018. január 21-én, 20.00 óráig. Nyitva tartás naponta 9-20 óráig. 2018. január elsején zárva

Jegyárak:

Felnőtt: 600,- Ft,

Kedvezményes: 300,- Ft

Jegyvásárlás a múzeum pénztárában, a Fő u. 10. szám alatt – elővételben is!

 

Megtekintés: A látogatók várható nagy száma miatt minden egész órakor csoportok (15 fő felett), fél órakor egyéni látogatók kerülnek beengedésre. Alkalmanként 25 perc áll rendelkezésre a kiállítás megtekintésére. A kiállítótérben maximum 35 fő tartózkodhat.

A bejutás során előnyt élveznek az előre bejelentkezett csoportok és egyének.

Bejelentkezés: 

Lehetőség van 15 fő feletti csoportoknak időpont foglalásra (egész órákra), valamint egyéni bejelentkezésre (minden fél órára). 

Ezt megtehetik a seuso.smmi.hu oldalon online.

Emal: seuso@smmi.hu

Telefonon: 30/869-6056, 30/206-2881

 

 

A Seuso-kincs ezüstedényei minden bizonnyal saját koruk művészetének is csúcsdarabjai. Ez a különleges eszmei és anyagi értékkel bíró műtárgyegyüttes, mielőtt méltó helyét elfoglalná a Magyar Nemzeti Múzeumban, hat vidéki múzeumban is bemutatkozik.

A 14 nagyméretű ezüstedény össztömege 68,5 kg. Az ezüstműves remekművek saját korukban összesen 2040 solidust érhetettek. Ez azért is meghökkentő, mivel a 4. században egyetlen solidusból 350 liter búzát vagy 109 liter bort lehetett vásárolni! A Seuso-kincset két, ételek tálalására szolgáló nagyméretű lapos tál, két további tálaló és valószínűleg dísztálként is használt tál, egy mosdáshoz használt mély tál és két hozzá tartozó, geometrikus díszítésű kancsó, továbbá egy dionüszoszi ábrázolásokkal, egy állatalakokkal és egy görög mitológiai ábrázolással díszített kancsó alkotja. Két vödör, egy illatszeres tégelyek tárolására szolgáló doboz, valamint egy amfora is része az együttesnek. A kincseket a 4. század utolsó évtizedeiben vagy az 5. század elején rejthették el, feltehetően egy háborús konfliktus elől menekülve.  Az ezüstedényeket egy rézüstben helyezték el úgy, hogy a nagy tálakat az üst aljába, lefelé fordítva egymásra, majd a kisebb edényeket a tetejükre fektették.

A római császárkor késői szakaszából (4. ˗ 5. század) származó kincslelet nevét az úgynevezett Seuso-tál feliratán megnevezett tulajdonosáról, Seusóról kapta, aki a Római Birodalom latin és görög kultúrán nevelkedett gazdag elitjéhez tartozott. Nevét más történeti forrás nem őrizte meg, de elképzelhető, hogy a hivatali apparátus tagjaként vagy a hadsereg tisztjeként császári szolgálatban állt. Családjának vagyonához nemcsak ezüstedények, hanem egy Balaton környékén fekvő nagybirtok és villa is hozzátartozhatott.

A késő császárkorból ismert mintegy harminc, lakoma-készlet darabjait is tartalmazó nemesfém kincslelet között a Seuso-kincs mind művészi, mind anyagi értékét tekintve kiemelkedő helyet foglal el. A kiállításon bemutatott ezüstkészlet össztömegével a fennmaradt késő császárkori ezüst ötvösművészeti kincsleletek között a legértékesebbnek számít.


A Seuso-kincset az 1970-es években találták meg a Balatonhoz közeli Kőszárhegy környékén. Azóta sok viszontagságon ment keresztül, és több évtizeden át a nyilvánosság előtt is rejtve maradt. A rendelkezésre álló adatok szerint a leletet az 1970-es években egy fiatalember találta meg, azonban hivatalos bejelentést nem tett: feltételezhető, hogy a kincs darabjait az illegális műkincspiacon kívánta értékesíteni. Bizonyíték ezekre azonban nincs, mivel a megtaláló gyilkosság áldozata lett. A műkincs-együttesnek ezután nyoma veszett, majd a műkincspiacon bukkant fel. A rendelkezése álló információk alapján a 15 ma is ismert darabot a 80-as években vásárolta meg egy befektetőcsoport. A kincset egy angol konzorcium egy 1990-es New York-i árverésen kívánta értékesíteni, mai értékén számítva mintegy 100 millió eurós kikiáltási áron, ennek az összegnek a többszöröséért.

A magyar állam sosem mondott le tulajdonjogáról, és hogy visszaszerezze a páratlan értékű ezüsttárgyakat. Több éven át tartó sikeres tárgyalássorozat eredményeképpen 2014-ben és 2017-ben hazatérhetett a kincs jelenleg ismert 15 darabja. Három évvel ezelőtt 15 millió euró, legutóbb pedig a leletegyüttes még értékesebb darabjai esetében 28 millió euró kompenzációs díjat fizetett. Ez összességében jóval kevesebb, mint az 1990-es évek elején tervezett aukciós kikiáltási ár. Nagyságrendjét tekintve egy kincs tulajdonjogáért folytatott, megnyert per esetén a magyar államnak megközelítőleg ugyanekkora összeget kellett volna fizetnie a kincs jóhiszemű vásárló státuszában levő korábbi birtokosainak.


 

HASZNOS INFORMÁCIÓK LÁTOGATÓINK SZÁMÁRA:

A kiállítótérben egyszerre maximum 35 fő tartózkodhat, ezért várakozásra lehet számítani.

A regisztrált, időpontra érkező csoportok belépésnél előnyt élveznek. A kiállítás megtekintése ebben az esetben nem érkezési sorrendben történik.

Kérjük, hogy a jegyek kifizetése és átvétele előtt legalább 30 perccel érkezzenek!

A ruhatár használata kötelező és ingyenes, a kiállítótérbe csak kisebb kézitáska vihető be, amely mérete nem haladhatja meg a 30×30 cm-t. Hátizsákot a kiállítótérbe bevinni tilos. A ruhatárban elhelyezett tárgyakért felelősséget nem vállalunk.

Babakocsit, nagyméretű tárgyat, esernyőt, sétabotot a kiállításba bevinni nem lehet.

A fényképezés, videófelvétel készítése tilos, fotójegy váltására sincs lehetőség. Mobil telefonnal sem lehet felvételeket készíteni.

A kiállítótérbe ételt, italt bevinni nem lehet.

A kiállítás és a pénztár nem egy helyen van. Előbbi a Fő u. 12, míg utóbbi a Fő u. 10. szám alatt található.

A pénztárban csak készpénzes fizetésre van lehetőség.

Dohányzás a múzeum területén tilos!

Kedvezmények, kedvezményezettek köre:

INGYENESEN látogathatják

Kiskorúak, 6. életévük betöltéséig

70. életévüket betöltöttek

Fogyatékossággal élők, valamint kísérőik (jogosultanként legfeljebb egy fő)

Közoktatásban dolgozó pedagógusok

A közoktatási és kulturális miniszter által kiadott szakmai belépővel (hátoldalán érvényesített közgyűjteményi kártya), illetve a Pulszky Társaság, a Magyar Múzeumi Egyesület, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete és a Magyar Levéltárosok Egyesülete tagkártyájával rendelkezők

Minden hónap első vasárnapján a 26 év alatti személyek, továbbá a 18 év alatti személyeket kísérő, legfeljebb két hozzátartozó.

Valamennyi látogató a Magyar Köztársaság nemzeti ünnepein: (március 15., augusztus 20., október 23.) 

A Rippl-Rónai Múzeum kiállítóhelyeit 50%-OS KEDVEZMÉNNYEL látogathatják (a különféle kedvezmények nem vonhatók össze, jegyvásárláskor csak egyféle kedvezmény érvényesíthető):

6-26 év közötti életkorúak

amennyiben a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. tv. 18.§ (2a) bekezdése szerint öregségi teljes nyugellátásban részesül.

Legfeljebb két fő, amennyiben legalább két, 18 év alatti személyt kísér, és azok közeli hozzátartozója

Vasúti kedvezmény: A kiállítás iskolai csoportok számára, a MÁV járatokkal ingyenesen közelíthető meg. Erről pontosabb információkat találhat a honlap főoldalán át megközelíthető, a Vasúti kedvezményt bemutató oldalunkon.

 

Kapcsolat

telefon: 30/788-6269

e-mail:

kaposvariprogram@gmail.com

Facebookos játékaink szabályzata