Magyar Biodiverzitás Napok a Desedán

Időpont: 
péntek, 2015, május 29 - 09:00
Kategória: 

Magyar Biodiverzitás Napok a Desedán
2015. május 29-31.

    A Kaposvári Egyetem, a Rippl-Rónai Múzeum és a Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság közös szervezésében rendezik meg az egész hétvégén át tartó programot, melynek a Fekete István Látogatóközpont lesz az otthona.
    A Magyar Biodiverzitás Napok megrendezésének ötletét Edward O. Wilson és Peter Alden biológusok kezdeményezése adta, melynek célja az volt, hogy minél több zoológus és botanikus szakértő, alacsony költségek mellett, 24 órás villámfelmérést végezzen egy kijelölt terület biodiverzitásáról, vagyis az ott élő fajok számáról, és az eredményeket a laikus nagyközönség számára érthetővé tegye.
A felmérések időtartama két nap, melyek során az adott terület növény-, gomba- és állatvilágának számos csoportját mintavételezi átlagosan 40–50 erre felkért kutató

    A kutatási helyszínek (általában 1 km2) kiválasztásának fő szempontjai, hogy a területek jól megközelíthetőek és kevésbé feltérképezettek legyenek, valamint változatos élőhelyül szolgáljanak különböző élőlénycsoportoknak.
Ez idáig 7 nemzeti park adott otthont a kutatómunkának, egy alkalommal pedig Szlovákiával közösen, határon átnyúló felmérést is végeztek a résztvevők.

A társaság most a Deseda környékének élővilágát és fajgazdagságát fogja vizsgálni. Az eseményen 40 kutató – egyetemi oktatók, múzeumi szakemberek, magán kutatók – vesz részt. Az ő segítségükre pedig 35 egyetemi hallgató fog érkezni. Minden érdeklődőt szeretettel várnak, nem csak a Fekete István Látogatóközpontban, hanem terepen is a tó körül. A szakemberek szívesen válaszolnak minden kérdésre, ami az ottani élővilággal kapcsolatos.

A kutatás végső célja egy a Deseda élővilágát bemutató könyv megírása és publikálása. A témával kapcsolatba a sajtó munkatársai a következő kutatókat kereshetik:
Dr. Kovács Tibor, a Biodiverzitás Kutató Társaság Elnöke (30/302757010), Dr. Farkas Sándor, tanszékvezető KE (30/7186972) és Dr. Ábrahám Levente igazgató Rippl-Rónai Múzeum (30/6871315).

Kapcsolat

telefon: 30/788-6269

e-mail:

kaposvariprogram@gmail.com