Hová menjünk kirándulni? - Gyertyánosi erdő

Kaposvár és Zselickislak között található a 77 hektáros Gyertyánosi erdő.

Nagyon könnyű megközelíteni a területet,  gyalogosan, kerékpárral vagy helyi járatos autóbusszal is elérhető és a családok és természetkedvelők rövid sétáinak kedvelt célpontja. Autóval a legegyszerűbb, ha a 67-es úton indulunk ki a városból Szigetvár felé, a lovarda előtt egy kis leágazón kell befordulni a Gyertyánost jelző táblánál és pár100 méter után célba is érünk. Galéria: http://kaposvariprogramok.hu/hovirag2017

A Gyertyánosi parkerdőben pár évvel ezelőtt  20 millió forintból végeztek el fejlesztéseket: megszépült a filagória, a kültéri kemence, a Négy testvér-forrásnál kijavították a fahidat és a gyalogösvényt is rendbe tették. Így a turisták - a gyerekek is - könnyebben jutnak le a meredek szakaszokon.

Az erdő változatos felszínű vidéken található, ahol a meredek dombokat mély völgyek és vízmosások választják el. Nevéhez illően, zömében gyertyán-tölgy vegyes erdő, ahol a ritkított faállomány és gyérített cserjeszint lehetőséget ad arra, hogy a szaggatott felszíni formákban gyönyörködjünk.

A Zselic éghajlatában érzékelhető enyhe óceáni és mediterrán hatásnak köszönhetően néhány ritkább védett növény is él ebben az erdőben: a szúrós csodabogyó -Ruscus aculeatusés az igazi ritkaságnak számító lónyelvű csodabogyó. 

A fő völgyben található a Négytestvér-forrás, ahol mind a négy kifolyóból bőven csurog a nagyon finom, hideg forrásvíz.

A Gyertyános völgyben parkolásra a kicsi parkolóban, de inkább az út melletti részen van lehetőség. Játszótér ugyan nincsen, de a gyerekek így is nagyon jól érzik magukat, csatangolhatnak a patakmedreken átívelő hidakon, körülnézhetnek a tóparton és felfedezhetik a környéket, és kutyákat is be lehet vinni a területre.

Kapcsolat

telefon: 30/788-6269

e-mail:

kaposvariprogram@gmail.com

Facebookos játékaink szabályzata