Különleges fotókiállítás kedvenc magyar színészeinkről

Időpont: 
2018/02/16 - 17:00

A kontakt manapság kapcsolatot jelent, a kiállítás képeinek idején a profi fotós nézőképeinek közvetlenül a filmnegatívról készült apró másolatát nevezték így. Az eltelt évtizedek alatt a jelentés megváltozott ugyan, de a szó eleven maradt, sőt új jelentést kapott. Valahogy így áll a helyzet Keleti Éva nagyszerű fényképeivel is. Sok szempontból megváltozott az értelmezésük, a valósághoz kapcsolódásuk, de az érvényüket egyáltalán nem veszítették el.

A Kontakt Kaposvár kiállításának anyaga az alkotó MTI utáni időszakában 1976 és 1991 között készült, amikor az Új Tükör, majd a Színházi Élet képszerkesztője lett. Keleti Éva ezt a több ezer negatívot és diát tartalmazó kollekciót a Magyar Nemzeti Múzeumnak adományozta, s a korábban még soha sem publikált képeiből válogatva 2016 év végén nyílt meg a Kontakt című tárlat. A szűk két hónap alatt harminc ezren nézték meg a kiállítás. Igazi művészeti szenzáció lett a fővárosban.

Mostani tárlatunk e nagysikerű kiállítás újra- és átértelmezése. Néhány elemében megőrzi az eredetit, de valójában mégis új. A Kontakt Kaposvár nemcsak a hazai tánc- és színházi világ késő Kádár-kori lenyomatát adja, de remekül példázza az emberábrázolás, a portré, a „hírességek” imázsának változásait is. Keleti Éva így emlékszik ezekre az időkre: „ ...bátoríthattam a modelljeimet, elsősorban a színészeket, legyenek fölszabadultak. Viselkedjenek úgy a kamera előtt, ahogy máshol nem mernének. Fotográfusként én is jóval fölszabadultabb lettem, ahogy az MTI-től megszabadultam. ... Inkább a fotográfiai szépséget kerestem...”

A közönség rácsodálkozhat a pimaszul fiatal Pogány Juditra, Gálvölgyi Jánosra, Gesztesi Károlyra vagy a kiskamasz Szinetár Dórára. Láthatja az előző színész generáció óriásait, Bessenyeit, Kállaitvagy Garas Dezsőt és sok más ismerős arcot. És megismerheti a fotográfus Keleti Éva újabb arcát is, amelyik még játékosabbnak, kísérletezőbbnek, formabontóbbnak mutatja őt, mint amilyennek korábban megismerhettük.

Barátok, pályatársak vallomásaiból filmek is láthatók. A kiállított képek között sétálva megnézhetjük a Szakonyi Károly íróval, Béres Ilona és Szilágyi Tibor színművészekkel és az alkotóval magával készült exkluzív interjúkat is.

Kurátor: Szarka Klára fotótörténész, az életmű gondozója

Kontakt Kaposvár – Keleti Éva fotói

Együd Árpád Kulturális Központ -Vaszary Galéria

7400 Kaposvár Nagy Imre tér 2.

Nyitvatartás: kedd – szombat: 10.00-18.00; vasárnap és hétfő: ZÁRVA

Megnyitó: 2018. február 16. 17.00 óra

 

2018.február 16. – 2018.március 16.

Kapcsolat

telefon: 30/788-6269

e-mail:

kaposvariprogram@gmail.com

Facebookos játékaink szabályzata