Különleges redezvény a Kassai-völgyben

Időpont: 
szombat, 2017, július 1 - 15:00

Kassai Lajos íjkészítő, a modernkori lovasíjászat sportágként való megteremtője ad otthont a Viliam Mauritz képzőművész által elindított „Nagy lépés” (http://www.thegiantsteps.org/) nevet viselő rendezvénynek. A program célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a nyomra, melyet maguk után hagynak. Nem hagyományos értelemben vett ökológiai lábnyomról van szó, hanem olyan pozitív dolgokról, értékekről, melyeket megteremtettünk életünk folyamán.  A nemzetközi projekt magyarországi állomásának fő témája a kultúra, és a hagyományok ápolása.

Kaposmérőn, a Kassai-völgyben minden hónap első szombatján nyílt napot tartanak, ahol a látogatók bepillanthatnak a völgy életébe és az edzésekbe.

Július 1-én sem lesz ez másként, de a Nagy lépésre érkezőknek lehetőségük lesz már előző nap sátrat verni a Völgy előtti lagúnában. A 0. napra érkezők bebarangolhatják a környéket, vagy felfrissülhetnek az 1 km-re lévő Petörke-völgyi víztározóban, és közösen hangolódhatnak a másnapi eseményekre.

Szombaton a Kassai-Völgy már 8.00-kor megnyitja kapuit, hogy a látogatók figyelemmel kísérhessék hogyan is indul a nap, hogyan érkeznek és állnak munkába az ifjú lovasíjászok.

A Viliam Mauritz magyar származású képzőművész által alkotott óriási lábnyom egész nap vár mindenkit; lehet nézelődni, ugrabugrálni, szaladni, táncolni, merengeni, élettel megtölteni. A szervezők számtalan spontán programmal várják az érdeklődőket, melyeket nem egy előzetes forgatókönyv, hanem az Élet alakít, és a közös beszélgetéseket, együttgondolkodást, együtt mozdulást hivatottak szolgálni. Lesz örömzenélés, tánc, virágmandala készítés, dobolás.

A nap eseményeiről filmfelvétel készül, mely bejárja majd a világot, megmutatva, hogy Magyarország milyen tartalommal töltötte meg a Nagy lépést. Minden résztvevő statiszta lehet: láttathat magából, adhat másoknak, üzenhet az utókornak.

 

Azoknak, akiknek kérdésük van a lovasíjászattal kapcsolatban, mint minden nyílt napon, most is beszélgethetnek Kassai Lajossal, délután 14:00 órától.

Utána Szombathelyi Tibortól, az esemény szervezőjétől, az Élet Iskola megálmodójától lehet majd kérdezni a természet közeli életmódról, a szükségletek minimalizálásáról, a vidék lakosságmegtartó erejéről. Hogy mi a probléma az emberek mentalitásával, az elvárásokkal, min kell változtatnunk, hogy együtt tudjunk működni. Kérdéseket várnak, amire az elmúlt 20 év tapasztalatai alapján igyekszik majd Tibor válaszolni.

Délután 39 fehér szoknyás asszony tölti meg élettel a lábnyomot. Pörgő szoknyájukkal kirajzolják az azt alkotó 39 kört, szimbolizálva a szépséget, szeretetet, melyet a nők hoznak világunkba.

A napot szertűz és táncház zárja.   

Lehet csak a napközbeni programokra is érkezni, de a szervezők sátrazási és tisztálkodási lehetőséget is biztosítanak, hogy a felvett szálak tovább gördülhessenek.  A sátorozók a tábortűznél együtt beszélgethetnek Kassai Lajossal és Szombathelyi Tiborral a nap eseményeiről, tapasztalatairól, a közös jövőről.

Hova vezet tovább a nagy lépés?

Mit hagyunk magunk után?

Milyen üzenettel száll majd tovább a szél Kassai Lajos birtokáról?

Csak rajtunk múlik.

Időpont: 2017. július 1.

Helyszín: Kassai-völgy, Kaposmérő

Belépőjegy a Kassai-Völgybe: 1.500 Ft/fő. Parkolás: ingyenes (a belépőjegy tartalmazza).

Sátrazási lehetőség a völgyben: 1000 Ft/fő/éj

Kapcsolat

telefon: 30/788-6269

e-mail:

kaposvariprogram@gmail.com