Illatos hársból készül a gyógyító hársméz

 

A városban már június első felében érezhető volt több helyen a korai hársfáknak köszönhetően a kellemes hársillat. Június második felében pedig a nagyobb város környéki hárserdők is virágzásnak indultak. Így a meleg időnek

köszönhetően a méhészek jó hársméz termésre számíthattak.

 

 

A nagy-, kis- és ezüstlevelű hársfákról tudnak nektárt gyűjteni a méhek. Európában az ezüsthárs legnagyobb összefüggő erdőállománya a Zselicben található. Az ezüsthárs 2010-ben az év fája volt.

 

 

A hársméz színe az akácénál sötétebb, a világossárgától a borostyánsárgáig változhat. Erős, jellegzetes hárs illatú, enyhén kesernyés ízű fajtaméz. Viszonylag nehezen kristályosodik.

A hársméz hatása rendkívül kedvező az emberi szervezet számára. Kiválóan alkalmas például lázas megbetegedések tüneteinek enyhítésére, de akár a görcsök oldására is remekül alkalmas a fogyasztása.

A hársméz az egyik legerősebb gyulladáscsökkentő hatással bíró méznek számít, ezért meghűlés, köhögés és hörghurut esetén is kifejezetten ajánlott a fogyasztása.

Mindezek mellett híres arról is, hogy remekül képes oldani a stresszt, megnyugtat, ellazít, és álmatlanság ellen is nagyszerű gyógyír lehet.

A hársméz pozitív tulajdonságai közé sorolhatjuk továbbá az érelmeszesedés elleni küzdelemben való jelentős szerepét is, hiszen a benne lévő nagy mennyiségű kolinnak köszönhetően nagymértékben hozzájárul a betegség kialakulásának megelőzéséhez is.

 

Naponta 4-5 teáskanálnyi mennyiségben történő hársméz fogyasztása javallott önmagában, csemegeként, de akár teába téve is bevihető a szervezetbe.

A hársméz jótékony hatásait tovább lehet fokozni úgy, ha hársfateába téve fogyasztjuk el a hársmézet. A hársméz mindenki számára tökéletes választás lehet, hiszen íze kellemes, így a kisgyermekek is szívesen fogyasztják.

Idősebbek számára is ajánlott a rendszeres hársméz evése, hiszen jótékony hatásait bármely korosztály megtapasztalhatja. Álmatlanság elleni felhasználás esetén esténként, elalvás előtt 1-2 kávéskanálnyi mennyiségben ajánlott hársmézet fogyasztani natúr formában, vagy teába téve.

 

Kiváló minőségű hársmézet a Kaposvári Méhészboltban találtok.

 

Facebookos játékaink szabályzata