Rekordot döntött a túrázók száma a vírus idején

Rekord számú túrázó indult el az Országos Kéktúra útvonalain, amelyek többek között Somogy megyét is érintik.

 

Több mint másfélszer annyi kéktúrás igazolófüzetet vettek a túrázók 2020-ban, mint az azt megelőző évben.

 Így húszezernél is több új túrázó indult el tavaly a legendás Országos Kéktúrán, a somogyi szakaszokat is érintő Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra útjait háromezer-kettőszáz, az Alföldi Kéktúra túraösvényeit több mint kétezer frissen nekiinduló természetjáró kezdte el taposni 2020-ban.

 

Mindhárom kéktúrarész esetében ez rekordnak számít, az Országos Kéktúra esetében ez 168 százalékos emelkedés az előző év hasonló időszakának adataihoz képest - a Magyar Természetjáró Szövetség tájékoztatása szerint.

 

Összességében az országban már százötvenezer felett van azok száma, akik a kék sávval jelzett hosszútávú túraútvonalat a hivatalos kéktúra igazolófüzetet használva járják.

A kéktúrák 2020-as teljesítői is magas számot mutatnak: az 1171,8 km hosszú Országos Kéktúrát 387 túrázó teljesítette, az 541 km-es Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát 136-an, míg a 869 km hosszú Alföldi Kéktúrát 89-en járták végig.

 

A 2020-as igazolt teljesítéssel rendelkező túrázók összességében 604 ezer kilométert gyalogoltak Magyarországon.

A Szövetség tapasztalata szerint a koronavírus járvány miatti bezártság-érzet a hazai lakosság kirándulási vágyát és természeti látnivalók iránti érdeklődését sokszorosára növelte, minden természetjáró célpont látogatottsága ugrásszerűen emelkedett, már-már zsúfolt úti céllá váltak a jól ismert túracélpontok. Olyanok is útnak indultak, akik a koronavírus-járvány előtt ritkán tették ezt.

Időpont: 
vasárnap, 2021, január 24 - 11:03

Facebookos játékaink szabályzata