Az ünnep - kényes kérdéseket feszeget a Csiky új előadása

Helge, a családfő hatvanadik születésnapjára gyűlnek össze a dán Hansen-família tagjai. Mint minden évben, idén is elegáns estély készül a családi kastélyban: a vendégek ruhája a legfinomabb anyagból készült, a menü minden igényt kielégít, de a személyzet is osztályon felüli. A nagyvonalúság és vendégszeretet régi hagyomány a Hansen-családban. Helge és hűséges felesége, Else három gyermeküket is hazavárják az ünnepségre: Helene-t, a különc, de melegszívű antropológust, a nagyszájú, faragatlan Michaelt és a gyerekek közül legsikeresebb, ma mégis csöndes, visszahúzódó Christiant. Ugyan van némi bizonytalanság a szobabeosztás körül, az estély mégis remek hangulatban kezdődik. Egyelőre csupán az a kérdés okoz problémát, hogy az első fogás vajon lazac, vagy rákleves. Aztán, a vacsora közepén az egyik gyerek szólásra emelkedik és a felszínre kerülnek a múlt szörnyű családi titkai...


Fotó: Melmlauer Imre - csiky.hu

Részlet a rendezővel, Kelemen Józseffel készült interjúból: 

"Az ünnep című előadással dolgozunk. Ez a Születésnap (Festen), az 1998-ban bemutatott Thomas Vinterberg által rendezett dán filmdráma, az első Dogma-film adaptációja. Egy családi ünnepségbe csöppenünk bele. A gazdag papa, akinek éttermei vannak, hatvanadik születésnapjára összejön a család egy vacsorára. Az egyik fiú tart egy beszédet, amelyben elmondja, hogy a papa hogyan bánt velük gyerekkorukban. Ebből a vacsorából és egy reggeliből áll a történtet, nagyon súlyos emberi háttérrel, életekkel, nehézségekkel, szeretethiánnyal, és egy évekig hordozott súlyos titokkal fűszerezve.

Hogy esett a választásod erre a darabra?

A filmet elég régen láttam, színházi előadásból pedig a Vígszínházét és a pécsit ismertem. Akkor nagyon megszerettem a történetet, és úgy gondoltam, hogy ezt egyszer én is meg akarom csinálni. Már néhány évvel ezelőtt ajánlottam a színháznak a darabot, és most volt nyitott rá a vezetőség.

Van valami aktualitása, amiért most lett elővéve?

Erre is rá lehet húzni. Mostanában a szexuális abúzus nagyon felkapott téma, főleg, hogy a művész szakmán belül is voltak ezek a botrányok, ily módon aktuális. De igazából minden családban van valami titok, amit nem szívesen emlegetnek, és nem szívesen teregetnek ki. Tehát ilyen szempontból lehet inkább ismerős mindenkinek."

 Fotó: Melmlauer Imre - csiky.hu

A dráma Thomas Vinterberg Születésnap című filmje nyomán született.

1995-ben dán filmrendezők egy csoportja, köztük Thomas Vinterberg és Lars von Trier úgy ünnepelték a mozi százéves évfordulóját, hogy megjelentettek egy anakronisztikus kiáltványt DOGMA 95 címmel. Ünnepélyes, ám iróniától sem mentes nyilatkozatukban tíz szabályból álló rendszert fektettek le azt célozva, hogy minden mesterkéltségtől megszabadítsák a filmművészetet. Így indult a dán filmesek Dogma-sorozata, melynek Vinterberg és Lars von Trier a két legnevesebb képviselője, és a Születésnap mellett olyan filmek kötődnek nevükhöz, mint a Vadászat (Vinterberg), az Idióták, Táncos a sötétben, Dogville… (Lars von Trier).

Vinterberg mondja:

Maga a történet ismerős volt nekem – noha hangsúlyozni szeretném, hogy a mi családunkban az ilyen rémületes esetek ismeretlenek voltak -, rádióban, televízióban, újságokban mindenki találkozhatott már hasonló szörnyűségekkel. Ugyanakkor ez még mindig tabu: erőszak a családon belül. Pedig Európában ez minden tizedik gyerekkel megtörténik. Elképzeltem magam elé egy iskolai osztályt: mindegyikben legalább 2-3 gyerek ül ezzel a titokkal. És akkor azt mondtam: erről kell beszélni!

Fotó: Melmlauer Imre - csiky.hu

 

Thomas Vinterberg- Mogens Rukov - Bo Hansen

AZ ÜNNEP

- dráma két részben -

 

Átdolgozta: David Eldridge

 

Fordította: Hamvai Kornél

 

Christian

Bakos-Kiss Gábor

Michael

Hüse Csaba

Helene

Mészáros Sára

Mette

Nyári Szilvia

Helge

Gyuricza István

Else

Csonka Ibolya

Helmut

Schlanger András

Poul

Hornung Gábor

Nagypapa

Lugosi György

Nagymama

Tóth Eleonóra

Pia

Német Mónika

Kim

Szvath Tamás

Lars

Fándly Csaba

Gbatokai

Fomumbod Eugene Eyah v.

Michelle (pincérnő)

Szvetnyik Kata

Mette és Michael kislánya

Tóth Janka/XXX

Dramaturg: Németh Virág

Jelmeztervező: Cselényi Nóra

Súgó: Csorba Mari

Szcenikai vezető: Szalai József

Segédrendező: Hatvani Mónika

 

Díszlettervező: Cziegler Balázs

Világítástervező: Memlaur Imre

Ügyelő: Károlyi Zoltán

 

RENDEZŐ: KELEMEN JÓZSEF

 

Kapcsolat

telefon: 30/788-6269

e-mail:

kaposvariprogram@gmail.com

Facebookos játékaink szabályzata