Csillagnézés a Zselici Csillagparkban

Már régóta érdekelt, hogy milyen lehet egy távcsöves bemutató a Zselici Csillagparkban, így hát egy tavaszi péntek estén felkerekedtünk kíváncsi hat évesemmel, hogy megvizsgáljuk a Zselic fényszennyezés mentes égboltját. 

Már az odaút tartogatott meglepetést, ugyanis az erdőben haladva az út mellett békésen ácsorgott két szarvas, akik először mozdulatlanul bámultak az autóra, majd ahogy közelebb értem beszökkentek a csalitosba és ott csatlakoztak három társukhoz. Ebből a tanulság, hogy arrafelé tényleg érdemes betartani a sebességet, mert bár trafipaxba vélhetően nem futunk bele, de belénk futhat egy szarvas, ami ugye jóval kellemetlenebb.

Kicsit korábban érkeztünk a csillagvizsgálóba, de elütöttük az időt, ugyanis körbevezettek minket az épületben és megnéztük a meteorokat, a távcsöveket és az éjszakai állatvilágot bemutató installációt. Időközben kiderült, hogy beborult ezért a csillagnézés csak félig valósulhat meg, mert fátyolfelhő takarja az égbolt egy részét, ezért egy kis távcsövezés után a planetáriumban lesz vetítés. Ez utóbbival végül is szerencsénk volt, mert a gyerkőc a vetítést jobban élvezte, mint a távcsöveves csillagnézést.

Az eseményre kb. 16-an gyűltünk össze, csupa fiatal(abb) pár, no meg mi. Én egyébként azt gondoltam, hogy sok lesz a gyerek, de mint kiderült ez alapvetően felnőtt program. Miután a csillagvizsgáló mellett hallhattunk egy röpke, ám tanulságos ismertetőt a csillagképekről és egyéb égi jelenségekről felmentünk a kupolába, ahol elkezdődött az igazi távcsöveves megfigyelés. Mivel egyszerre egy ember kémlelhetett a távcsövön keresztül, ez igényelt némi türelmet, mert sorban kellett állni,  de mivel a csillagászati magyarázat közben igazán szórakoztató volt nem unatkoztunk.

A távcsövön látható látvány pedig érdekes volt, de néha ugyancsak hunyorogni kellett, hogy az ember észrevegye azt ami a lényeg: csillagködöket és szupernova maradványokat, amelyek közel sem olyan látványosak, mint ahogy azt az ember a nevük alapján várná. Ez körülbelül egy fél óra alatt lezajlott utána pedig beültünk a vetítőbe, ahol kényelmes karosszékekből, kellemes melegben még megtudtunk néhány érdekes dolgot a csillagképekről, majd megnéztünk két filmet. Egy rövidet a Zselici Csillagparkról és egy hosszabbat az élet keletkezéséről. Mindkettő nagyon látványos volt. 

A Zselici Csillagparkban egyébként nagyon kedvesek, Maczó András és Schmall Rafaell magyarázata nagyon informatív és szórakoztató volt, és szerencsére úgy fogalmaztak, hogy egy hétköznapi, csillagászathoz nem igazán értő látogató is megértse miről van szó.

Én gyerekeknek azért hat éves kor alatt nem nagyon ajánlanám ezt a programot, mert kell hozzá némi türelem viszont az biztos, hogy nagyszerű élményben lesz része azoknak, akik elmennek egy távcsöves bemutatóra. Esetleg lehetne egy olyan hibrid program, amely ugyanígy egy kis csillagnézésből és vetítésből állna, mert a gyerekeket így jobban leköti, mintha csak a távcsőben szemlélnék az égboltot. Mi szuperül éreztük magunkat! 

Köszönjük a Zselici Csillagpaknak a lehetőséget!

Kapcsolat

telefon: 30/788-6269

e-mail:

kaposvariprogram@gmail.com

Facebookos játékaink szabályzata