A Zselici Csillagpark állandó programjai

Időpont: 
2016/10/31 - 09:15

Ha a Zselici Csillagparkba készülönk, akkor érdemes tudni, hogy milyen állandó programok várják a látogatókat.

Csillagászat mindenkinek

A látogatók bő 1,5 órás, csillagvizsgálói programja az alábbi részekből áll:

Derült időben távcsöves bemutató során megtekinthetik a Napot. 100 milliméter átmérőjű, hidrogén alfa szűrővel ellátott Lunt távcsövünk a Nap korongján (kromoszférájában) az aktív területeket mutatja meg.  Természeti kiállításunkon a Zselic élővilágát mutatjuk be. Az előadóteremben felállított diorámákban a zselici tájra jellemző állat-, növény- és gombapreparátumok kaptak helyet, pl. baglyok, denevérek, aranysakál, kakasmandikó, világító tölcsérgomba.  Csillagászati kiállításunkon megismerkedhetnek a meteoritok főbb fajtáival, a fényszennyezés környezeti hatásaival, valamint a Hubble űrtávcső történetével és jelentőségével.  Utolsó állomásunkon, a planetáriumban a csillagos égboltot (csillagok – csillagképek, bolygók, Tejút) ismertető előadásokkal, valamint egész-kupolás, tudományos ismeretterjesztő filmekkel várjuk látogatóinkat. 

Kérésre, a kilátóból ismertetjük a környező zselici települések történetét. (Csak nappal.)Jelenleg csak munkatársaink vezetésével látogatható a csillagvizsgáló.

Nappali természetismereti túrák

A csillagászati témájú programok mellett a természeti környezet bemutatása a legszélesebb közönségnek szintén fontos célkitűzése a létesítménynek. Tesszük ezt szakvezetéses túrákon, tematikus sétákon. Túráinkon a csoportok igényeinek megfelelően bemutatjuk az erdei és vízparti életközösségeket, a természetvédelem szerepét, az erdő hármas funkcióját.

NAPPALI PROGRAM KEZDÉSI IDŐPONTJAI A CSILLAGVIZSGÁLÓBAN:

Téli nyitvatartási időben

Kedden, szerdán, csütörtökön: 10:15-kor és 13:00-kor kezdődik „Csillagászat mindenkinek” programunk.

Pénztár zárás: 15:30-kor

Pénteken: 15:15-kor kezdődik nappali programunk, az esti távcsöves bemutató kezdési időpontja november 4-től: 18:00 órakor

Pénztár zárás: 22:00 órakor

Szombaton és vasárnap 9:15-kor, 12:00 órakor és 14:30-kor kezdődik nappali „Csillagászat mindenkinek” programunk. 

Pénztár zárás: 16:30-kor

A nappali program időtartama kb. 1,5-2 óra, az utolsó 30-40 percben kerül sor a planetáriumi vetítésre.

Távcsöves bemutató csak derült idő esetén lehetséges.

ŐSZI-TÉLI NYITVA TARTÁS:

Hétfő: szünnap.

Kedd, szerda csütörtök: 10-16 óráig, Péntekenként 15-23 óráig

Szombaton és vasárnap: 9-17 óráig.

Minden pénteken 15:00 órától 23:00 óráig várjuk kedves látogatóinkat. 21 óra után csak előre bejelentkezett vendégeket fogadunk. Sötétedés után a csillagos égbolt bemutatása folyamatosan zajlik majd derült estéken. Emellett a csillagászati kiállításunkat is megtekinthetik, ill. a planetáriumban előadással egybekötött filmvetítésen vehetnek részt. A péntek esti/éjszakai program ára 1000 Ft/fő.

Kapcsolat

telefon: 30/788-6269

e-mail:

kaposvariprogram@gmail.com

Facebookos játékaink szabályzata