Minden, amit a mézfajtákról tudni kell

A mézet nagyon sokan szeretik, de azt valószínűleg kevesebben tudják, hogy melyik mézfajtának mi a jellemzője és mire jó. 

Hársméz:

Színe a világossárgától a borostyánsárgáig terjed. Erős, jellegzetes hárs illatú, enyhén kesernyés ízű mézfajta. Viszonylag nehezen kristályosodik. Kedvező hatása jól ismert megfázás, torokgyulladás és köhögés esetén. Lázzal járó légúti betegségeknél hársfateával fogyasztva még intenzívebb a hatása. Melegítés hatására azonban kesernyés íze felerősödik. Fogyasztása idegesség, nyugtalanság, álmatlanság leküzdésére is javasolt. A hársmézzel különböző mézpakolásokat is készítenek.

Repceméz:

A repce méze gyorsan, finomszemcsésen kristályosodik. Színe halvány sárga. Kristályosan még világosabb. Nagyon édes, de emellett van a nyíló repcetáblára emlékeztető enyhe illata. Savtartalma annyira alacsony, hogy a gyomorsav-túltengésben szenvedőknek is ajánlható.

Akácméz:

Világos, zöldessárga színű, folyékony állapotát sokáig megőrző, akácvirág illatú méz. Az egyes területekről származó akácmézek nagyon világosak és áttetszők, de ekkor is észrevehető a halványzöldes árnyalata. Nagyon kevés virágport tartalmaz. A magyarországi akácméz Hungaricumnak számít, keresett export termék. Fogyasztása minden formában lehetséges. Az akácvirágból készült tea és az akácméz is ajánlott a gyomorsav-túltermelés miatti emésztési zavarok csökkentésére.

Selyemkóróméz

A selyemkóró Észak-Amerikából került hozzánk az I. világháború után mint textilnövény. Nem vált be, de ittmaradt, agresszívan terjedt és ma már ezerhektáros területeket foglal el a laza kötésű talajokon. A selyemkóró méze erős illatú, akárcsak szép, húspiros virágai. Íze rendkívül intenzív, szinte fűszer. A méz színe egészen világos. Jó tárolási körülmények között csak kétéves korában kristályosodik ki. Klinikai kisérletek szerint gyulladás-csökkentés tekintetében a második leghatásosabb mézfajta. Igazi finomság. Csak változatlan formában, nyersen illik fogyasztani. Erős ízével javítani lehet más mézfajtákat. A selyemkóró méze azért nem keveredik másokkal, mert nagy területeken monokultúrálisan található, mivel maga körül csaknem minden fajt kiszorít. A selyemkóróméz igazi hungarikum. Jó lenne, ha a fogyasztók is megismernék ezt az egészen különleges csemegét.

Vegyes virágméz:

Ez a méz nem önálló mézfajta, összetétele eltérő, de minden esetben kizárólag virágok nektárjából készül. A vegyes virágméz színe változatos, általában sötét árnyalatú, barnás színű. Jellemző rá a gyors kristályosodás. A vegyes virágméz változó ízű és hasonlóan jó étrendi hatással bír mint a fajtamézek. Olcsóbb ára miatt elsősorban sütéshez-főzéshez és tea ízesítésre használjuk, de önmagában is fogyasztható.

Facéliaméz:

Világos, tört színű, áttetsző méz. Enyhe illatú, a facélia (mézontófű) virágporát idéző ízű méz-féleség. Viszonylag sokáig folyékony marad. Önállóan csemegemézként fogyasztható. Többnyire a vegyes virágméz alkotórészeként kerül fogyasztásra, ritkán töltik le önálló fajtamézként.

Szelídgesztenyeméz:

Színe borostyánsárgától a sötétbarnáig terjed. Íze jellegzetesen kesernyés. A kevéssé kristályosodó fajták közé tartozik. Fogyasztása önmagában vagy ízesítőként javasolt. Sütéshez-főzéshez a kesernyés íze miatt nem ajánlott. Jó hatású vérszegénység, kimerültség, legyengült állapot és étvágytalanság, vagy visszértágulat esetén.

Ezeket a mézeket megvásárolhatjátok Kaposváron a Méhészboltban: Kaposvár Fő utca 34.

Állásajánlatok Kaposváron