Megkezdték a költést a gyurgyalagok Somogyban is

Körülbelül 100 pár költ a somogyfajszi Madárparadicsomban. 

 

Egyre több pár nem homokfalba, hanem furcsamód  "ürge módjára" homokdűnékbe ássa 1,5–2 m hosszú alagútját, melynek végén található a költőüreg. 

A gyurgyalag Európába májusban érkezik, augusztus végén, szeptember elején indul útnak Észak-Afrikába és Nyugat-Ázsiába.Magyarországon rendszeres fészkelő, május-szeptember hónapok közt tartózkodik itt. Állománynagysága 17 000–24 000 egyed. A meleg, napsütötte domboldalakat, a déli fekvésű homokbányákat, folyópartokat kedveli. 

 

Társaságkedvelő madarak. Szívesen ülnek akár csoportosan is kiálló ágakon és villanydrótokon. Kiválóan repülnek, de a földön ügyetlenek.A meredek lösz- vagy homokfalakban telepesen fészkel. A szomszédok egymáshoz közel telepednek le. A peremterületen előfordul, hogy egy-egy pár magányosan költ, de ebből vagy kialakul egy fészektelep, vagy eltűnnek a gyurgyalagok. A kotlás 20–22 napot vesz igénybe. A szülők felváltva kotlanak, de a hím kevesebbet ül a tojásokon. A tojó általában 5–6 gömb alakú fehér tojást rak (22,5–29,5 mm hosszú, 17,6–23,6 mm széles). 

Időpont: 
csütörtök, 2023, május 18 - 14:40

Állásajánlatok Kaposváron