Önkéntes mentőcsapatok bizonyítottak a Balatonnál

Nemzeti minősítést szerzett a fonyódi Vitorlás, a marcali Berzsenyi, a siófoki Sió és a tabi Koppány Mentőcsoport a hétvégi, siófoki újraminősítő gyakorlaton.

Több napos esőzést követően a nagy mennyiségben lehulló csapadék megemelte a Balaton vízszintjét és az alacsonyabban fekvő lakóingatlanok veszélybe kerültek Siófok Egry József utcájában – ez volt a feltételezése a szombati terepgyakorlatnak. 

 

Az elemi csapások, kedvezőtlen időjárási viszonyok és helyi vízkár következtében kialakuló veszélyhelyzetek felszámolásába önkéntesek is bevonhatók, hiszen a civil lakosság is fontosnak érzi, hogy baj esetén segíteni tudjanak a hivatásos egységeknek. Az elméleti felkészítésüket követően az Egry József és a Zichy Mihály utcát összekötő gyalogos és kerékpárút mentén nyúlgátat építettek, amelyet bordás megtámasztással tettek stabilabbá. A Cinege patak torkolatánál átemelő szivattyúkat állítottak munkába a csapatok. Miközben sérültek mentését és ellátását is megoldották, sőt a balesetek megelőzése érdekében eltávolították a veszélyt jelentő fákat is. 

 

Az operatív törzs a helyszínen irányította a beavatkozást, amelynek mozzanatait a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tisztjei értékelték. A mentőcsoportok bizonyították, hogy a mentési feladatokat önállóan és közösen is képesek végrehajtani, amelyhez Tompos Gábor tűzoltó alezredes, megbízott igazgatóhelyettes gratulált.   

Időpont: 
hétfő, 2024, október 14 - 21:06

Állásajánlatok Kaposváron