A somogyi dombok ölelésében, egy csendes zsákfaluban, Rinyakovácsiban érik az egyik legegészségesebb gyümölcs: a kék áfonya.
Kelemen Sándor és családja nemcsak szenvedélyből, hanem hagyományt követve, tudatos módszerekkel és szeretettel neveli az apró bogyókat. Az alábbi interjúból kiderül, hogyan vált a somogyi áfonya valódi minőségi termékké.
– Kérem, meséljen egy kicsit a kezdetekről! Hogyan indult az áfonyatermesztés Rinyakovácsiban?
Az áfonyás történetünk 2014-ben kezdődött, amikor édesapám, aki már akkor is aktív gazdálkodó volt, addigra rengeteg csemetét nevelt ezen a savanyú homokkal megáldott helyen, Rinyakovácsiban, melyek mára már országunk erdőit gazdagítják. Sok kutakodás és talajvizsgálat után úgy döntött, hogy megpróbálja a csemetekert egy részén a szabadföldi áfonya termesztést, aminek nagy sikere lett. Ez a gyümölcs szívünkhöz is közel állt, mert nagyapám Erdélyben született, és ott vadon nő a havasi áfonya. Mai napig emlékszem, hogy gyermekkoromban milyen örömmel kutattam és tömtem a számba egy-egy rokonlátogatással egybekötött kirándulás alkalmával. Az saját áfonyásomat az első ültetvény szomszédságába telepítettem. Rinyakovácsi egy eldugott, csendes somogyi zsákfalu, tökéletes hely arra, hogy természet közeli módon foglalkozzunk ezzel a nem mindennapi gyümölccsel.
– Milyen méretű az ültetvény, és milyen fajtákkal dolgoznak?
Az áfonyást 2021-ben telepítettem 2,2 hektáron, mintegy 3900 bokorral. Jelenleg nyolc különböző fajtát termesztünk: Bluetta, Bluecrop, Patriot, Chandler, Earliblue, Bonus, Duke, Elliott. Ezek között találhatók egészen korai és kifejezetten késői fajták is, így a szezon nálunk egészen hosszú: általában június elejétől augusztus végéig tart.
– Hogyan zajlik a termesztés, milyen technológiákat alkalmaznak?
A Rinyakovácsiban található föld szerencsére elég savanyú, így az áfonyát szabadföldbe tudtuk ültetni. A vízutánpótlást csepegtető öntözéssel oldjuk meg, a tápanyag-utánpótlást pedig pelletált szervestrágyával – például Tyúkanyó és Marha-jó – biztosítjuk. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy minimalizáljuk a vegyszerek használatát. Gyomirtót csak akkor használunk, ha muszáj, de virágzástól a szüret végéig kizárólag kézzel gyomlálunk, hogy a termés ne érintkezzen vegyszerrel. A gépek helyett az emberi erőforrásra építünk – ez ugyan több munkát jelent, de sokkal természetesebb és fenntarthatóbb.
– Milyen csomagolásban jut el a termék a vásárlókhoz?
A friss áfonyát újrahasznosított papírból készült kartonládákban szállítjuk, ezek 5 db 1 kg-os tálat tartalmaznak. Jelenleg sajnos még műanyag tálakat használunk, de ezeket visszavesszük, újrahasználjuk – így is próbáljuk csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat.
– Hol lehet megvásárolni a somogyi áfonyát?
Az értékesítés főként közvetlenül történik: péntekenként Kaposvárra szállítok, előre megbeszélt átadóhelyekre, de nagyobb tételnél házhoz is viszem. Emellett jelen vagyunk több bevásárló közösségben is – például a Somogyi Kosárban, a Petörke portékán szombat reggelente, valamint Káptalantóti piacán vasárnaponként. Fontos számunkra, hogy a vevőinkkel közvetlen kapcsolatban legyünk.
– Miért érdemes áfonyát fogyasztani? Mit érdemes tudni erről a gyümölcsről?
Az áfonya nemcsak finom, de az egyik legegészségesebb bogyós gyümölcs. Az immunrendszer erősítésétől kezdve a látás javításáig számos pozitív hatása van. Serkenti az agyműködést, segít a szív egészséges működésében, csökkenti az elhízás kockázatát, és még a vércukorszintet is stabilizálja. Egy csészényi friss áfonyában mindössze 84 kalória van, miközben rengeteg értékes tápanyag – többek között C-, K- és A-vitamin, vas, kalcium, magnézium – található benne.
– Mi a hosszú távú céljuk a gazdasággal?
A célom az, hogy minél több friss bogyóval, minél hosszabb ideig tudjam ellátni a vásárlóimat. Szeretném, ha a somogyi áfonya fogalom lenne a minőség és természetesség tekintetében. Mert ez nem csak egy munka számunkra – ez életforma, amit szeretnénk továbbadni a gyerekeinknek is.
Elérhetőségek: https://www.facebook.com/profile.php?id=61576324263031