Egekben az ingatlanárak a Balatonnál - vadászni kell a vízparti telkeket

Az idei nyár és az ősz is erősebb volt, mint a tavalyi a Balaton partján az ingatlanpiac szempontjából.

 

A négyzetméterárak az egekbe emelkedtek, a vízparti telkeket nagyítóval kell keresni. A Balatonnál ma szó szerint minden kategóriában (telek, lakás, ház, családi ház, nyaraló) eladhatóak az ingatlanok.

 

A vízparti lakásoknál a leginkább erőteljes az áremelkedés: Siófokon például 1,4-1,5 millió forintos lett a négyzetméterár és tovább emelkedik. Úgy tűnik, hogy tényleg nincs felső határ. A korábbi évek tendenciája is megfordult, Siófok drágább lett, mint Balatonfüred.

 

Ráadásul egyre kevesebb telek is van, ahová új beruházások épülhetnének a Balatonnál. A közvetlen Balaton parti telek- és házárak ezért a csillagos égig emelkedtek: telket 200 millió alatt ne keressen senki.

A Balatonnál a kereslet a vízparti ingatlanokra fókuszál, akár egy településen belül is nagy árkülönbség lehet a vízpartól való távolság alapján, mivel a vevők túlnyomó része csak vízpart közeli fekvésű ingatlan iránt érdeklődik, amiből véges a kínálat

 

A balatoni ingatlanvásárlás esetén jelentősen befolyásolja a vételárat még a regionális elhelyezkedés (azaz a Budapesttől való távolság), de természetesen az ingatlan típusa, kora, műszaki és építészeti jellemzői és az is, hogy az eladónak mennyire sürgető az ingatlan értékesítése.

 

A balatoni piac minden szempontból egy kicsit más, ez egy kicsit „zártabb” piac, speciálisabb igényekkel, és paraméterekkel. Ebben a régióban  emelkedett a vásárlási kedv az év második és harmadik negyedévében. Ugyanolyan létszámban vannak jelen a magán célra és a befektetési céllal vásárlók. 

Forrás: penzcentrum.hu

Időpont: 
kedd, 2021, január 12 - 20:33

Facebookos játékaink szabályzata