Magyarországon is megjelent a koronavírus brit mutációja

Az elmúlt napon három beteg mintájában azonosították magyar kutatók a koronavírus brit variánsát – közölte Müller Cecília az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Nyilvánvaló volt, hogy a tavaly év végén megjelent mutáció Magyarországot sem kerülheti el, hiszen sajnos már Európa-szerte találkozni lehet vele – mondta az országos tiszti főorvos.

 

 

Müller Cecília közölte, a vakcinagyártó cégek azt állítják, hogy a már engedélyezett oltóanyagok az új, 50-70 százalékkal fertőzőbb mutációval szemben is hatékonyak.

Eddig összesen 86 929 főt oltottak be Magyarországon, egyelőre az egészségügyi dolgozók körében és a szociális intézményekben.

„Kedd estig gyakorlatilag eloltottuk az összes vakcinát, ami beérkezett az országba” – mondta Müller Cecília, hozzátéve, hogy bár valamennyi rendelkezésre állt Pfizer-oltóanyagot felhasználták, tegnap érkezett 3600 fő beoltására elégséges Moderna-vakcina, amivel ha kisebb számban is, de folytatni tudják az oltást az idősotthonokban.

„Minden csoport védőoltását tervezzük, hiszen kizárólag a beérkező vakcinamennyiség szab határt az oltások számának” – fogalmazott a tiszti főorvos.

Időpont: 
szerda, 2021, január 13 - 12:51

Facebookos játékaink szabályzata