A palacsinta világnapját Húshagyó kedd napján tartják, 2021-ben február 16-án.
Ilyenkor a háziasszonyok még utoljára összeszedik a maradék lisztet, tojást, vajat, cukrot, s palacsintát sütnek belőle, így ezek az alapanyagok elfogynak, és nem kísértenek senkit a böjt időben.
A palacsinta eredetileg a római korból származik, és a kutatások szerint a római légiók nyomán terjedhetett el Európában. A lepényszerű tésztát ekkoriban kerek kövön sütötték meg, de ekkor még nem édességként, hanem húsfélékkel fogyasztották. Az első fennmaradt receptek a 15. századból származnak,az első magyar nyelvű leírás pedig az erdélyi fejedelmi udvar főszakácsának 16. század végén írt szakácskönyvében olvasható.
A palacsinta összetevői országonként változhatnak, de alapvetően liszt, tojás, só és cukor, valamint víz és tej felhasználásával készül.
A hagyományos magyar palacsinta receptje:
Hozzávalók (6 darab palacsintához):
• 125g liszt
• 1 db tojás
• 150 ml tej
• 100 ml szóda
• 1 evőkanál olaj
• csipet só
Elkészítés:
A palacsintatészta elkészítése a világ legegyszerűbb dolga: csak össze kell keverni az összetevőket. Ezután nem árt egy picit pihentetni a tésztát, majd forró, enyhén olajozott serpenyőben szép vékonyra sütjük, és ízlés szerint megtöltjük.