Nyílt nap és Élet Iskola a Kassai-völgyben

Időpont: 
szombat, 2017, augusztus 5 - 10:00
Kategória: 

Augusztus 5-én nyílt nappal várja a Kassai-völgy a látogatókat. Az érdeklődők már a reggeli óráktól bepillantást nyerhetnek a Völgy életébe, a lovasíjászok edzésébe, munkájába.

A megszokott rend szerint ebéd után, 14.00-tól Kassai Lajosnak tehetik fel kérdéseiket, majd az Élet Iskola programja keretében Kökény Attila tart előadást a talajmegújító mezőgazdaságról. Őt követi Szombathelyi Tibor, az Élet Iskola megálmodója, aki a kezdeményezés céljairól, a szemléletváltásról beszélget majd a közönséggel. 

A közös eszmecsere, ismerkedés este a tábortűznél folytatódik. Az emberi, és térbeli távolságok áthidalása érdekében a szervezők sátrazási lehetőséget is biztosítanak a résztvevőknek, akik egy teljes hétvégi program után új élményekkel, hasznosítható tudással, és talán egy új szemléletmóddal térhetnek haza.

A programon a Kakasszéki Biogazdaság vezetője tart előadást a termőföld minőségének javításáról.

 

Mi is az az Élet Iskola?

Kettő évvel ezelőtt saját életének, életterének bemutatásával került az emberek látószögébe Szombathelyi Tibor, az Élet Iskola megálmodója. 20 év tapasztalatait, ember- állat-növény együttélésének harmóniáját osztotta meg a nagyközönséggel. 

Facebookos oldala, „Az Élet iskola, ahol nincsen diploma” rövid időn belül több ezer követővel gyarapodott. Ma már közel 10.000-en követik nyomon az egyszerű életmód és természetközeliség modernkori úttörőjét, aki a szemléletmódváltásban, és a szükségletek minimalizálásában látja a jövőt. 

Saját birtokán egy éve fogadja az érdeklődőket, akiket megérintett életfilozófiája, a bántatlan természet harmóniájának varázsa, és akik változtatni szeretnének életükön. 

A rengeteg megkeresés adta az ötletet, hogy a hasonló gondolkodású, életminőségüket megváltoztatni akaró emberek számára csoportot hozzon létre az interneten, mely ma már több mint 6000 főt számlál.  

Az online felületen lehetőségük van a tagoknak beszélgetni, ismerkedni, tapasztalatokat megosztani. De Szombathelyi Tibor célja, hogy minél többen álljanak fel a számítógép mellől, és lépjenek ki a valódi Életbe; ezért is indította útjára az Élet Iskola társadalmi szemléletformáló rendezvénysorozatát.

 

A talaj rendbetétele

 

Az Élet Iskola példáit a természetből meríti. Mint minden növény, a közösség is akkor lehet erős, ha mélyre nyúló gyökereket ereszt az anyaföldbe. Ehhez azonban megfelelő talajra van szükség, ez képezi mindennek az alapját. Éppen ezért második rendezvényének a központi témája a talajélet. A termőföld minőségének javításában Kökény Attila talajdoktor lesz a résztvevők segítségére. 

Egészséges, élő termőföld nélkül a megtermelt élelmeink sem tartalmazzák az egészséges léthez szükséges tápanyagokat. Élő talajt a mai szántóföldi művelésben már nem igen találunk; a szemünk leginkább végeláthatatlan szántókhoz szokott, melyekben élettelen por és sár próbálja a talaj feladatát teljesíteni. A folyamatosan bolygatott, szántott, ásott földekben általános problémát jelent a humusz hiánya, az egyensúlyát vesztett talaj-élővilág, a kártevők elszaporodása. A Kakasszéki Biogazdaság vezetője kiskerteseknek, és nagygazdáknak egyaránt hasznos tanácsokkal szolgál majd, hogyan lehet a klasszikus termesztési technológiák átalakításával az elmúlt évtizedek alatt tönkretett talajokat újra életre kelteni, és minimális talajmunkával, valamint csökkenő mennyiségű inputanyagokkal hasznot termelni. 

Kapcsolat

telefon: 30/788-6269

e-mail:

kaposvariprogram@gmail.com