A Balaton nem viccel - ezerszer elmondják, de az elmúlt héten sem értette meg mindenki

Az elmúlt héten 23 bajba jutott személynek segítettek a vízimentők a Balatonon.

Voltak, akik csónakban, vitorláson vagy szörfön kerültek bajba, de csütörtökön egy úszót kellett kimenteni a vízből.

 

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság ügyeletére 2020. június 25-én 12 óra 45 perc körül érkezett segélykérés szerint a Zamárdi előtti vízterületen egy fiatal lány több mint fél órája elment úszni, és nem jött vissza. Az egyenruhások a mentést haladéktalanul megkezdték, a kifáradt úszót a strand területén épségben biztonságba helyezték.

 

A vízirendőrök 2020. június 22-én 15 óra 23 perckor bejelentést kaptak, hogy a Balatonfüred előtti vízterületen egy kimerült szörföst láttak egy mentőstégbe kapaszkodni. A vízirendőrök haladéktalanul a helyszínre siettek és kimentették a 41 éves helyi férfit, aki elmondta, hogy az erős szélben és hullámzásban elfáradt és nem tudott partközelbe jutni, ezért a sporteszközzel együtt a szolgálati kisgéphajóba emelték és épségben a partra vitték.​

Az I. és II. fokú viharjelzések ideje alatt a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai 2020. június 20-án 6 esetben összesen 21 személynek segítettek partra jutni.

A homokpadra futott, vagy műszaki hiba miatt manőverezhetetlenné vált vitorláshajók mellett a legnagyobb bajba az a három személy jutott, akik a Csopak előtti vízterületen csónakjukban ülve, a hirtelen feltámadó erős szélben egy karóba kapaszkodva várták a segítséget. Miután a balatonfüredi vízirendőrök észlelték őket, a csónakkal együtt mindhármukat a paloznaki kikötőbe szállították.

 

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet arra, hogy a vízen, vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat.

 

Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).

 

A viharjelzés figyelembe vételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

 

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon!

Facebookos játékaink szabályzata