Látványos csillaghullás várható a hétvégén

Régen a népi hagyomány Szent Lőrinc könnyeinek nevezte, de ma már inkább  Perseidákként emlegeti mindenki azt a meteorrajt, ami évről évre rengeteg ember tekintetét szögezi az égboltra az augusztusi estéken.

 A raj egy üstökös felszínéről levált apró porszemcsékből és törmelékdarabokból áll, melyek a Föld légkörébe jutva, látványos fénycsóvát húzva teljesen elpárolognak, a felszínt gyakorlatilag soha nem érik el.

Idén több tényező is nagyon szerencsésen alakult. Szombaton lesz újhold, amikor a Földet kísérő égitest teljesen elfogy, a fénye nem halványítja el a hullócsillagokat sem, és az időjáráselőrejelzés sem jósol felhőket.

Viszont arra érdemes odafigyelni, hogy a nagyvárosokban olyan erős a fényszennyezés, hogy legfeljebb a legfényesebb meteorokat pillanthatjuk meg némi szerencsével. Érdemes mindenképpen a lakott területektől messze eső helyeken hullócsillaglesre menni. Az egyik legjobb választás a Zselic, melynek szíve nem véletlenül kapott Csillagoségbolt-park minősítést. A Zselici Csillagpark csillagvizsgálójának környezetében olyan alacsony a fényszennyezés, hogy még a távoli települések fénye is csak halvány derengés a horizonton.

A legtöbb meteort, a fényjelenségeket, éjfél után figyelhetjük meg. Ez a csúcshoz közeli éjszakákon (11-13.) az óránkénti ötvennél is több lehet, de ezeken az estéken éjfél előtt is több tucat meteort láthatunk.  

A csillaghullás nem tűzijáték, más élmény. A csillaghullás-les, a meteorok észlelése hosszú program. Ezért célszerű kényelmes, hátradönthető támlájú székeket, plédeket, polifoamot az autóba bekészíteni. Esetleg némi enni- és innivalóról is érdemes gondoskodni.

OLVASTAD MÁR?

SZÍNHÁZI ELŐADÁSOK A DOROTTYÁBAN

SZÖRNYŰ BALESETEK A VASÚTI ÁTJÁRÓKBAN - LEGYÜNK ÓVATOSAK!

ÍGY MENNEK ÁT A PIROSON AZ AUTÓK A 67-ES ÚTON- VIDEÓ

MEGÚJULT A KAPOSVÁR KÁRTYA

MINDEN KÍNÁBÓL ÉRKEZETT CSOMAG UTÁN ADÓT KELL MAJD FIZETNI

KÜLÖNLEGES NYÁRI FESZTIVÁLT RENDEZNEK ALSÓBOGÁTON

 

Kapcsolat

telefon: 30/788-6269

e-mail:

kaposvariprogram@gmail.com

Facebookos játékaink szabályzata