Út- és látási viszonyok péntek reggel

2024. január 19-én, a 08:15-ig leadott jelentések alapján

 

Zala és Somogy vármegyék egész területén, valamint Szentlőrinckáta, Körmend, Solt, Baja, Szikszó és Nagyatád térségében havazik. Vas, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyékben, valamint a Duna mentén hószállingózás tapasztalható, Salgótarján, Pécs, Mohács térségét havas eső jellemzi. Makó, Balassagyarmat, Gyöngyös, Jászberény, térségében, valamint a Kiskunság területén és a keleti határ mentén szemerkél, esik az eső.

A gyorsforgalmi utak burkolata a csapadékkal érintett területeken vizes, nedves.

A fő és mellékutak Körmend térségében latyakos, Lenti és Nagykanizsa környezetében hókásás, Nagyatád térségében havas a burkolat.

 

A Dunántúlon, többek között Veszprém vármegyében, valamint Zalaegerszeg, Marcali, Karos és Keszthely térségében erős (40-59 km/h) a szél erőssége. A Dunántúli-középhegységben, illetve Lenti, Nagykanizsa, Szántód, Pécs, Baja, Solt valamint a Tiszántúlon, több helyen közepes (30-39 km/h) erősségű szél fúj.

Pécs és Hódmezővásárhely térségében közepes, 100 és 300 méter közötti a belátható út hossza.

A hőmérséklet -1 és +3 fok között változik.

 

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2024.01.19. péntek éjfélig

 

HAVAZÁS (ELEINTE TAPADÓ HÓ)

A hidegfront érkezését követően reggeltől egyre többfelé lehet számítani havazásra, legkisebb eséllyel és mennyiségben az Észak-Dunántúlon és Borsod térségében. Az ország nagyobb részén inkább csak lepel - 2, 3 cm vékony hóréteg képződhet, de a déli tájakon (különösen a Dél-Dunántúlon), a keleti határ közelében (kiemelten Szabolcs és Hajdú keleti részei), valamint a Duna-Tisza közén (Bács-Kiskun, Gödöllői-dombság) kialakuló összeáramlás mentén 3-7 cm hullhat. Lokálisan esetleg 10 cm körüli mennyiség sem kizárt péntek estig. A hőmérséklet a csapadékhullás idején várhatóan fagypont körül (esetleg kicsivel azalatt) fog alakulni, így napközben a hóréteg olvadozhat.

 

A szél helyenként hordhatja a havat.

 

SZÉL

A reggeli, délelőtti órákig még az északnyugati, északi irányú szelet a Dunántúl középső és nyugati részein, valamint északkeleten viharos (60-80 km/h-s) lökések kísérhetik. Napközben erős lökések továbbra is lehetnek, majd estére csillapodik a légmozgás.

 

Forrás: HungaroMet Nonprofit Zrt.

Állásajánlatok Kaposváron