Ilyen lesz a Csiky 2019/2020-as évada

Az „új” Csiky Gergely Színház – minőségi, trendi, szerethető – a hazai és nemzetközi színházi világ szerves része, kaposvári jelkép.

2019. május 13-án 14 órakor díszévad ismertető sajtótájékoztatót rendezett a Csiky Gergely Színház Kaposváron. 

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár gratulált a város polgármesterének, hogy a kaposvári színház az első az elkészülő vidéki kulturális beruházások sorában. A díszévad jelentős mérföldkő a Csiky Gergely Színház életében, hiszen az átépített színházba való visszaköltözés lehetővé teszi a játszóhelyét nélkülöző társulat számára az új és nagyívű célok megvalósítását. Fekete Péter államtitkár ajándékkal érkezett Kaposvárra, bemutatta a teátrum nevét viselő Csiky Gergely színházi látcsövét, amelyet ma is a Színháztörténeti Múzeumban őriznek. 

 

dr. Fülöp Péter a Csiky Gergely Színház igazgatója az elmúlt évek tapasztalatairól és az átmeneti játszóhelyen eltöltött nehéz, de sikeres évadokra tekintve megerősítette, hogy a társulat készen áll a visszaköltözésre. 

„ A beruházás megkezdésével 2016 őszétől mi is munkához láttunk: társulatot építettünk, új arculatot terveztünk, művész ösztöndíjat alapítottunk, színi tanodát indítottunk, művészetelméleti és művészetmarketing kutatásokban vettünk részt” 

A Csiky Gergely Színház új arculattal, megújult külsővel készül az újra nyitásra, amely elegáns, de bátor stílusjegyeket öltve méltón képviseli a kaposvári teátrumot.  

A mai kor színháza egyre inkább túllépi az előadó-művészet határait, nyitva ezzel a társművészetek irányába. Ezt a tendenciáját felismerve a Csiky Gergely Színházat, mint a régió egyetlen teátrumát, nem csupán művészeti, hanem kulturális központként is definiálja önmagát.

„Célunk, hogy a Csiky Gergely Színház tartósan a magyar színházi élet meghatározó szereplője legyen: olyan teátrum, amely azonos művészeti igényesség mellett ugyanúgy képes felvállalni a tabuk ledöntését, ahogy a hagyományok megőrzését.”

A kaposvári színház szakmai együttműködést alakít ki:

a Szlovén Nemzeti Színházzal, a Filharmónia Magyarországgal, az Assitej Magyar Központtal közösen szervezi meg a jubileumi X. Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Biennálét. Stratégiai együttműködést alakít ki a Váci Dunakanyar Színházzal és a Pesti Magyar Színházzal.

A sajtótájékoztatón Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház igazgatója az évad díszbemutatójának - Csiky Gergely: Buborékok – rendezője. Elmondta, hogy hosszú évek óta évadon belül nem hagyja el a Nemzeti Színházat, de ebben az esetben a Csiky Gergely Színház felkérésének nem tudott nemet mondani.  

Olt Tamás művészeti igazgató ismertette 2019/20-as tervezett évadot, valamint bemutatta az új tagokat, akik 2019 őszétől a kaposvári társulathoz szerződnek: 

Voith Ágnes (Jászai Mari-díjas magyar színésznő, rendező, érdemes művész), Szalma Tamás (Jászai Mari-díjas színész.), Mészáros Tibor, Krajcsi Nikolett, Hüse Csaba, valamint az idei évadban már gyakorlaton a színházban játszó Maizác Stefánia, Török Sára, Mucsi Kristóf és Törő Gergely Zsolt. 

Friss információk a nyitásról itt: https://kaposvariprogramok.hu/csikynyit2019

A várható bemutatók: 

NAGYSZÍNPADI BEMUTATÓK

    1. Csiky Gergely: Buborékok

rendező: Vidnyánszky Attila

 

    2. Peter Stone: Sugar – Van aki forrón szereti

rendező: Verebes István

bemutató: 2019. december 20.

 

    3. Csehov: Cseresznyéskert

rendező: David Doiasvili

bemutató: 2020. március 20.

 

    4. Kálmán Imre: Csárdáskirálynő

rendező: Keresztes Attila

bemutató: 2020. május 8.

 

KAMARA BEMUTATÓK

 

    1. Tasnádi István: Kartonpapa

rendező: Tasnádi Csaba

bemutató: 2019. november 23.

 

    2. Lev Tolsztoj: Legenda a lóról

rendező: Ilja Bocsarnikovsz

bemutató: 2020. február 22.

 

    3. Alexandre Dumas- Jean Paul Sartre: Kean, a színész

rendező: Horváth Illés

bemutató: 2020. május 2.

 

GYERMEK-IFJÚSÁGI BEMUTATÓK – NAGYSZÍNPAD

    1. Presser Gábor—Sztevanovity Dusán—Horváth Péter: A padlás

rendező: Bergendi Barnabás

bemutató: 2019. november 5.

 

    2. Fekete István: Tüskevár

rendező: Olt Tamás

bemutató: 2020. február 13.

PÖTTÖM BEMUTATÓ / STÚDIÓ SZÍNPAD

    1. Vladimír Jiránek- Jiří Sebánek: Bob és Bobek

rendező-koreográfus: Gulyás Anna

bemutató: 2020. március 17.

KOPRODUKCIÓK – KAMARA SZÍNPAD

    1. Török Tamás: Dámák

rendező: Török Tamás

bemutató: 2019. július 25.

bemutató helyszíne: Szivárvány Kultúrpalota Kaposvár

 

    2. Joe DiPietro: Ügyes kis hazugságok

rendező: Szalma Tamás

bemutató: 2019. augusztus 8.

bemutató helyszíne: Balatonfüred, Anna Grand Hotel

Facebookos játékaink szabályzata