Disznólkodtak a múzeumban

 A városban lakó gyerekek többsége biztosan tudja mi fán terem a disznó. De arról talán már kevesebb ismeretanyaguk van, hogy miért és hogyan tartják a disznót illetve, hogy mi történik egy disznóölésen.

A Rippl-Rónai Múzeum  munkatársai viszont nagyon leleményesek és igazán kreatívak, hiszen kitalálták, hogyan lehet a gyerekeknek viszonylag egyszerűen, vér nélkül, de mégis látványosan  megmutatni hogyan ölik a malacot.

 

Az „Árpa is van, makk is van, meg is hízik a kis kan…” foglalkozás keretében azt is megtudhatják a diákok, hogy ennyi disznóhúst ettek régen és egyáltalán, hogyan tartósították azt hűtőszekrény nélkül.

 Ezen kívül eljátszanak egy disznóvágást, ahol mindenkinek jut szerep a disznó feldolgozásában, a résztvevők megismerik a sertés egyes részeit, illetve azt, hogy miből mi készül. Sok meglepő érdekességre derül fény, hiszen egy paraszti háztartásban mindent felhasználtak.

 

A múzeum honlapján letölthető foglalkoztató füzet is várja azokat, kiket érdekelnek a disznóságok.

Ez letölthető innen:

 

http://smmi.hu/neprajz/anyagok/micsoda_disznosag_muzped_fogl_fuzet2015.pdf

További foglalkozásokról itt lehet olvasni: http://kaposvariprogramok.hu/muzeumfoglalkozas

 

Forrás: smmi.hu

Giorgio Pizzéria és Étterem

 

Állásajánlatok Kaposváron