A városban lakó gyerekek többsége biztosan tudja mi fán terem a disznó. De arról talán már kevesebb ismeretanyaguk van, hogy miért és hogyan tartják a disznót illetve, hogy mi történik egy disznóölésen.
A Rippl-Rónai Múzeum munkatársai viszont nagyon leleményesek és igazán kreatívak, hiszen kitalálták, hogyan lehet a gyerekeknek viszonylag egyszerűen, vér nélkül, de mégis látványosan megmutatni hogyan ölik a malacot.
Az „Árpa is van, makk is van, meg is hízik a kis kan…” foglalkozás keretében azt is megtudhatják a diákok, hogy ennyi disznóhúst ettek régen és egyáltalán, hogyan tartósították azt hűtőszekrény nélkül.
Ezen kívül eljátszanak egy disznóvágást, ahol mindenkinek jut szerep a disznó feldolgozásában, a résztvevők megismerik a sertés egyes részeit, illetve azt, hogy miből mi készül. Sok meglepő érdekességre derül fény, hiszen egy paraszti háztartásban mindent felhasználtak.
A múzeum honlapján letölthető foglalkoztató füzet is várja azokat, kiket érdekelnek a disznóságok.
Ez letölthető innen:
http://smmi.hu/neprajz/anyagok/micsoda_disznosag_muzped_fogl_fuzet2015.pdf
További foglalkozásokról itt lehet olvasni: http://kaposvariprogramok.hu/muzeumfoglalkozas
Forrás: smmi.hu