Mi az a Peonza?

Akinek van iskolás korú gyermeke valószínűleg tudja, mi az a peonza, de sokan nem ismerik ezt a színes kis játékszert, amivel elképesztő trükköket lehet végrehajtani. Kaposváron is rendszeresen rendeznek peonza versenyeket, ahol a gyerekek és a szülők is összemérhetik képességeiket.

A Peonza története:
A peonza egy mexikói játék, mely a búgócsiga és a yoyo keverékéből jött létre, azt, hogy ki találta fel senki nem tudja. Az 1990-es években játszották először Mexikóban - bár egyes források szerint a Japánoknál előbb meg lehetett találni.Ma már hazánkban is elérhető ez a játék, és a gyerekeknél töretlen a népszerűsége.


A Peonza használata:A játékhoz tartozó zsinór egyik végére a műanyag karikát kötöd rá, majd a másik végére azt a műanyag formát, amit majd az ujjaid közé fogsz helyezni.
Ha ez megvan, a peonzád tetejére helyezd rá a karikát, majd megfeszítve a zsinórt kezd el feltekerni a játék aljáról indulva (fém hegytől).
A kis műanyag formát a két ujjad (gyűrűs és középső ujj, de lehet másik kettő is) közé helyezed, majd megfelelő technikával eldobod a peonzádat, ami ezután a földön pörögni kezd.

 Az egyik kaposvári versenyről itt látható galéria: http://kaposvariprogramok.hu/peonzagaleria

Facebookos játékaink szabályzata