Napfogyatkozás - Kaposváron is lesz távcsöves bemutató

Napfogyatkozás - Kaposváron is lesz távcsöves bemutató

Napfogyatkozást láthatunk Magyarországról március 20-án a délelőtt. A fogyatkozás közel 60 százalékos lesz, ezért mindenképp érdekes lesz megfigyelni ezt a különleges jelenséget.

Napfogyatkozás olyankor jön létre, amikor Holdunk a Föld és a Nap közé kerül, és a Hold árnyéka bolygónkra vetül. Részleges napfogyatkozás pedig akkor látható, amikor a Hold a napkorongnak csak egy részét takarja el. 

A 2015. március 20-ai fogyatkozás teljes napfogyatkozás, azonban a teljesség sávja lakott területektől távol helyezkedik el. A jelenség Európa teljes területéről látható, minél nyugatabbra, minél közelebb helyezkedünk el a teljesség sávjához, annál nagyobb mértékű részleges fogyatkozást láthatunk – olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján. Kaposváron 10 óra 46 perckor éri el maximumát és 9 óra 36 perckor kezdődik. Egyébként Kaposváron a Kossuth téren távcsöves bemutató lesz 09:00-12:00 óra között.

Figyelem: soha ne nézzünk közvetlenül a Napba, se szabad szemmel, se távcsővel, se fényképezőgéppel, vagy a videokamera keresőjével! Az erős fénytől azonnal megvakulhatunk!Távcső nélkül, szabad szemmel is ideális látványt nyújt a jelenség, de a megfigyeléshez itt is megfelelő napszűrő szükséges. Ennek hiányában használjunk hegesztőüveget (12-13-as fokozat), de kormozott üveggel, vagy túlexponált negatívval ne próbálkozzunk, mert helyrehozhatatlan szemkárosodást szenvedhetünk.

 

Facebookos játékaink szabályzata