Rengeteg értékes leletet találtak a 67-es út építésénél

A járványidőszak legnagyobb régészeti projektje zajlott 2020. és 2021. őszén Somogy megyében, a 67-es számú főút 2x2 sávossá bővítéséhez kapcsolódóan - írják a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum Facebook oldalán.

Az ásatásokat Somogybabod és a meglévő M7 autópálya kapcsolat közti szakaszon végezték a NIF Zrt. megbízásából a Várkapitányság N. Zrt. koordinálásával. A Rippl-Rónai Múzeum által 2020-ban végzett próbafeltárások eredményei alapján hat lelőhelyen volt szükség megelőző feltárásra.

Szinte az összes régészeti korszak emlékei megtalálhatók a térségben így rengeteg leletet sikerült a szakértőknek találnia. 

A Rippl-Rónai Múzeum Somogytúr határában két kisebb lelőhelyet tárt fel 2021-ben, ahol késő bronzkori, kelta és kora újkori telepobjektumok, pl. szemetes és tárológödrök voltak. A Balatonlelle–Rádpuszta mellett előkerült egy hun kori üst,   egy jellegzetes díszedény töredéke, amelyet Bratislava-típusú tálnak nevez a kutatás, ez az első Somogy megyei példány! Egy másik gödör alján emberi koponya, állatkoponya és faragott kő feküdt. 

Ha kíváncsiak vagytok arra mi mindent találtak még a területen kattintsatok az alábbi bejegyzésre.

 

Időpont: 
kedd, 2022, február 22 - 20:48

Állásajánlatok Kaposváron