Akár a te családodról is készülhet egyedi mesekönyv, Stefán Luca elkészíti

Stefán Luca egyedi mesekönyveket készít, minden megrendelőnek a saját elképzeléseiből kiindulva írja meg a mesét, belefoglalva mindent, amit szeretne, hogy a mese tartalmazzon.

 

Lucával erről a különleges vállalkozásról beszélgettünk.

 

Milyen történetek kerülnek ezekbe az egyedi mesekönyvekbe?

A történet szólhat egy vagy több gyerekről, óvodai vagy iskolai csoportról, de írtam már felnőttnek is történetet. Mese helyett kérhető versekkel is. A könyv tartalmazhat fotókat vagy rajzokat a szöveg mellett. Magát a könyvet kézi kötéssel készítem el, A5 méretben, keményborítóval, fóliázva. Ezen kívül jelent már meg nyomdai kiadású mese- és verseskönyvem is.


 

Hogyan indult a vállalkozásod?

A vállalkozás alapításának oka az volt, hogy az első nyomdai kiadású mesekönyvemet szerettem volna legálisan értékesíteni. Az egyedi mesék ötlete csak később jött. 

 

Van-e néhány jó sztori a vállalkozásról?

Minden könyv egy jó sztori. Írtam már örökbefogadott gyermeknek arról, hogyan is találtak egymásra a szüleivel. Találtam ki mesét autista gyermeknek (az egyetlen születésnapi ajándéka volt, amivel hajlandó volt foglalkozni!). Volt már, hogy fűkasza- és láncfűrészrajongó kisfiúnak írtam, máskor pedig a balett rejtelmeibe merültem bele, hiszen az a megrendelésem balettező kislánynak készült. Rendszeresen találok ki bolygókat, űrlényeket, a legutóbbi könyvemben például Aszalónia, a kiszáradt bolygó furcsa, púpos lakóit viszi el egy testvérpár a Balatonhoz és a Tisza-tóhoz. 

Honnan jött az egyedi mesék ötlete? Hogyan találtad ki, hogy ezzel foglalkozol?

Ahogy az anyáknál már csak lenni szokott, egyik éjjeli „ügyelet” alkalmával pattant ki a fejemből az a gondolat, hogy írhatnék akár egyedi meséket is. Elképzeltem, hogy örülne egy-egy kicsi gyerek a róla szóló mesének, és másnap bele is vágtam. Először csak ismerősi körben, teszt jelleggel készítettem ilyen könyvecskéket. Folyamatosan jöttek a jó visszajelzések, ezeket nekem is élmény volt olvasni. Nagy boldogság egyedi könyvet kapni, de készíteni sem utolsó! Ahogy terjedt a hírem, úgy nőtte ki magát ez a hobbi egy komolyabb vállalkozási tevékenységgé. 

Hogyan készülnek az egyedi könyvek? Hogyan találjátok ki a történetet? 

A megrendelés után begyűjtöm az összes olyan információt, ami a mese megírásához és a könyv megszerkesztéséhez szükséges. Van, hogy egész sok minden már megvan a megrendelő fejében, és van, hogy teljesen rámbízzák a mese kitalálását. Megkapom a képi anyagot, és mindezek segítségével három rövid vázlatot találok ki, amelyekből választhat a megrendelő. Ezt dolgozom ki végül. A nyomtatás előtt lehetőség van arra, hogy a szöveget a megrendelő elolvassa, így tud még kisebb módosításokat, kiegészítéseket kérni, ha eszébe jut ilyesmi. 

 

Mennyi idő alatt készül el egy ilyen könyv? 

Minimum két hét, de a megrendelések számától is függ. Zsúfoltabb időszakokban (ballagás, iskolakezdés, karácsony) érdemes hamarabb megrendelni. 

Hány oldalasak? 

A5-ös álló formátumú, 28 oldalas könyveket készítek. A 28 oldalban benne van a legelső címoldal, és a legutolsó, általában üres oldal is. A betűméret tekintetében rugalmas vagyok, készült már 3-5 perces, kicsiknek való, nagybetűs, sok képet tartalmazó könyv, és készült már kisebb betűkkel írt, 15 perces mese is kevesebb képpel, nagyobb, már önállóan olvasni tudó gyermeknek. 

 

Mennyire népszerűek az egyedi mesekönyvek? Sok a megkeresés? 

Szerencsére elég sok megkeresést kapok, és rengeteg a pozitív visszajelzés, egy ilyen ajándék tényleg nagyon különleges, és mindig nagy meglepetést okoz. 

 

Melyek a leggyakoribb témák? 

Leggyakrabban kitalált történetet kérnek, és mivel tudom, hogy mik a gyermek kedvelt témái (például bolygók, dinoszauruszok, balett vagy élővilág), és megvan már a képi anyag, ezekből a saját fantáziám segítségével találok ki mindenféle mesebeli, vicces, kedves kalandot. Van, hogy valóban megtörtént esemény (például nyaralás, vagy a gyermek születése) témában kérnek könyvet, esetleg nagyobb életesemény feldolgozásához (iskola- vagy óvodakezdés, költözés, kistestvér születése). 

 

Hogy kell elképzelni egy-egy ilyen könyvet? Vannak benne rajzok? Fényképek? 

A5-ös méretű, álló könyv, viszonylag vastag lapokkal, a tartós minőség érdekében. Lehetnek benne fotók és rajzok is, ezeket a megrendelő küldi (az én egyetlen feltételem, hogy jogtiszta legyen, illetve ajánlott a jó minőség, hogy szépen mutasson a nyomtatott könyvben a kép). Vannak csak fotós, csak rajzok illetve vegyesen illusztrált könyvek is, ezt mindig a megrendelővel egyeztetjük.  

 

Hogyan zajlik az alkotói folyamat? 

Miután a mesét megírtam (erről feljebb már írtam részleteket) és összeszerkesztettem a képekkel, és a megrendelő is jóváhagyta az utolsó változatot, jöhet a nyomtatás. Speciális papírra, nagy teljesítményű géppel nyomtatom a könyv belsejét és a borítóját. A borítót külön lefóliázom, aztán jöhet a cérnafűzéses kézi kötés, és az egész könyv összeragasztása a borítóval. A könyv végül présben pihen egy napot, és csak ez után kerül a megrendelőhöz. 

 

Elérhetőségek: 

www.stefanluca.hu

https://fb.com/stefanlucamese

Időpont: 
szerda, 2022, március 9 - 20:28

Állásajánlatok Kaposváron