Keszthelyre került a 10 tonna agancsból készült Totem

 - Végleges helyére került az "Egy a Természettel" - Vadászati és Természeti Világkiállítás jelképe; Szőke Gábor Miklós Totem című alkotását a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeumának parkjában adták át kedden.

   

Kovács Zoltán, a világkiállítás kormánybiztosa az eseményen a hullajtott agancsokból készült Totemet a tavaly Budapesten és számos vidéki helyszínen rendezett világkiállítás legfontosabb "lenyomatának", nevezte. Szavai szerint a mű méretét és formátumát tekintve világszenzáció, egyúttal a magyar vadásztársaságok, a magyar vadászati kultúra összefogásának szimbóluma.

    A világkiállítás központi kiállítása ugyan Budapesten volt, a vadászat, a fenntarthatóság, a vadgazdálkodás azonban értelemszerűen vidéki téma, így nem is lehetne jobb helyen a kiállítás szimbolikus kapuja, mint a vadászati kultúra egyik fellegvárában, Keszthelyen - hangsúlyozta Kovács Zoltán.

    A kormánybiztos rámutatott, a zalai város évtizedek óta sokakat vonzó vadászati kiállításnak ad otthont, a tárlat bizonyságát adja a magyar emberek, a magyar vadászok elszántságának, képességeinek, tudásának. A Totem illeszkedik a kiállítás tematikájához, a tárlatot magába foglaló épületekhez, de önmagában is értelmezhető - mondta.

 

 

Fotó: MTI/Varga György

 

    Ezt a méltó helyszínt most új elemmel sikerült gyarapítani, amelynek köszönhetően a múzeum és a parkja zarándokhellyé válhat a következő években, évtizedekben - jegyezte meg.

    

    Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója azt közölte, a kastélymúzeumnak tavaly a pandémia ellenére 200 ezer látogatója volt, a vadászati kiállítás az ország leglátogatottabb ilyen tárlata, 2021-ben mintegy 90 ezren voltak rá kíváncsiak, és várhatóan a Totem iránt is nagy lesz az érdeklődés.

 

     Szőke Gábor Miklós szobrászművész a Totemről elmondta:

 

a 10 tonna őz- dám- és gímagancsból, továbbá 20 tonna acélból készült, több mint 20 méter hosszú, 15 méter magas, 22 méter széles, szarvasfejet ábrázoló munkájával az volt a célja, hogy kifejezze a magyar identitást, a kiállítás látogatói közelebb kerüljenek a magyar kultúrához.

 

"A magyar identitást számomra a magyarok lélekvezető állata, a csodaszarvas fejezi ki, aki által hazára leltünk, és aki bizonytalanság vagy választás előtt mindig irányt mutatott nekünk" - fogalmazott az alkotó.

 

MTI

Időpont: 
szerda, 2022, március 30 - 17:30

Állásajánlatok Kaposváron