A környezetvédelem 10 parancsolata - út egy hasznos és olcsóbb élet felé

Egy korábbi cikkben már olvashattatok rólunk. Nemrég nyitottunk egy környezettudatos webáruházat, melyben a mosó- és tisztítószerektől kezdve a natúr kozmetikumokon át a háztartási kiegészítő kellékekig számos termék megtalálható. 

 

Bővebb információért és a termékekért látogass el weboldalunkra és válogass kedvedre: www.zoldem.hu 

 

Bevezető írásunkban a fenntartható fejlődésről volt szó, azaz hogy a folytonos szociális jólétet úgy kell elérnünk, hogy a növekedéssel az ökológiai eltartó-képességet ne haladjuk meg. Ugyanis, ha átlépjük ezt a határt, akkor az erőforrások nem tudnak megújulni, így csökkennek a jövő generáció lehetőségei.

Sajnos egyre gyakrabban a saját bőrünkön is tapasztalhatjuk ennek hatásait, hisz már hazánkban is megjelentek az extrém esőzések, villámárvizek, késői fagyok és a hőhullámok. A szárazság és a kiszámíthatatlan időjárás már most hatással van a növénytermesztésre és az állattartásra. Ezt átlagemberként leginkább az árak növekedésén tapasztaljuk. Dél-Amerika középső-déli részén a klímakatasztrófa miatt a Balatonnál kétszer nagyobb tó száradt ki, a Dunánál jóval nagyobb Paraná folyó vízhozama vált kritikussá. 

Egy nemrég megjelent tanulmányból kiderül, hogy valóban nagyon nehéz lesz az élete a gyerekeinknek és unokáinknak: a gyakoribb erdőtüzek, árvizek, a kiszáradás, a sokkal gyakoribbá váló hőhullámok, a mezőgazdaság teljesítményének drasztikus romlása, az élelmiszerválság olyan terheket ró a jövő generációjára, amiket most még el sem tudunk képzelni. 

A túlzott fogyasztás következtében a Föld természeti értékei is veszélybe kerülhetnek és bizony valamennyiünk viselkedése hatással van a világra.

 

Te is tennél valamit, de nem tudod hogyan?!

Segítség nyújtó kalauzként összegyűjtöttük 10 pontban azokat a lehetőségeket, ötleteket, amelyekkel Ti is közelebb kerülhettek a környezettudatossághoz!

 

1.Ne használj egyszer használatos termékeket!  

Napjainkban már rengeteg alternatívát találhatsz, az egyszer használatos csomagoló anyagok, bevásárló táskák és egyéb termékek kiváltására. Szebbnél szebb vászontáskák, péksütis vagy kenyeres zsákok, gyümölcs és zöldség tárolására való szütyők. Ezzel az apró lépéssel sikeresen felszámolhatod az otthonodban felhalmozódó hulladék nagy részét.

2.Csökkentsd a felesleges fogyasztást!

Hagyd el a felesleges dolgokat az életedből!

Csökkentsd a fogyasztásodat, így nem csak anyagilag jársz jobban, de nem dobsz ki feleslegesen hatalmas mennyiségű ételt a szemétbe. Ne engedj a média csábításának, a tudatosság nagyon fontos! 

 

3.  A feleslegessé vált tárgyakat ne dobd ki!

Ha vannak olyan tárgyaid, ruháid, amiket már nem használsz és feleslegessé váltak, keress nekik új gazdát. Sok csoport van a közösségi oldalakon, ahova ingyen elvihető tárgyakat, ruhákat, műszaki cikkeket tölthetsz fel. Tapasztalatom szerint, nincs olyan termék, amire valahol valakinek ne lenne szüksége. Ami neked már felesleges, másnak kincs lehet!

Hagyd meg a lehetőségét annak, hogy a megunt dolgaidnak más örülhessen!

4.Többszöri felhasználás, és javítás!

Felejtsd el az olcsón előállított, általában csak párszor felhasználható, eldobható cikkeket.

Ilyen például az eldobható borotva. Nem csak pénzt pazarolsz azzal, hogy folyamatosan ugyanazokat a termékeket veszed meg, de nagy károkat okozol a környezetnek. A hulladéklerakókba kerülnek, vagy az óceánokban végzik. A hulladékmentes életmód egyik fontos pontja, hogy megszabadulsz az eldobható termékektől, és jobb minőségű, újrafelhasználható cikkeket vásárolsz, melyeket sok esetben úgy készítenek, hogy probléma esetén javítható legyenek.

 

5.Légy kreatív!

Előfordul, hogy a tárgyak elvesztik eredeti rendeltetésüket. A régi cikkek újrafelhasználása, átalakítása szuper és kreatív program lehet, akár az egész családnak. Sok olyan weboldal létezik, ahol ihletet meríthetünk, mit készítsünk régi tárgyainkból. 

6.Hasznosíts újra!

Hiába figyelünk oda, előfordulhat, hogy nem tudjuk elkerülni, a felesleges műanyag, fém, vagy üveg tárgyakat.

Ilyenkor gondoljunk az újrahasznosításra! Ezzel megakadályozzuk, hogy a termékek a hulladéklerakóba kerüljenek.

Fontos! Mielőtt bármit vásárolnál, nézd meg a címkét, hogy a csomagolása biztosan újrahasznosítható legyen!

7.Komposztálás!

Használd fel a szerves hulladékot!

Szerves hulladékot kommunális szemétbe dobni vétek! Növényi hulladékból pár hónap alatt egy tápanyagban gazda, humuszos közeget kapunk. Kiválóan alkalmas virágok, növények ültetésére vagy csak a talaj szerkezet javítására.

Fontos! A helyes komposztálásról érdemes olvasni az interneten! Könnyen megtanulható, azonban itt is vannak olyan hulladékok, amelyeket nem szabad a komposztba dobni!

8. Termessz!

Ha kertes házban élsz, remek lehetőség arra, hogy gyümölcsöket, zöldségeket termessz főleg, ha komposztot is használsz! Kis ráfordítással friss gyümölcsöket, zöldségeket tehetsz minden nap az asztalra. Amellett, hogy sokkal egészségesebbek, mint a boltban vásárolt társai, nem kellett több száz kilométert utazniuk, így a szén-dioxid kibocsátást is csökkented.

A legnagyobb boldogság szó szerint learatni a saját munkám gyümölcsét! 

 

9.Gondold át a szokásaidat!

A hulladékmentes életre való áttérés, egy egész életen át tartó utazás, mely arra ösztönöz, hogy gondold át a magaddal, a közösséggel, a Földdel való kapcsolatodat. Elkötelezettséget és fegyelmet igényel, hogy tetteid egy nagyobb célhoz kapcsolódjanak. És ahogy minden nagyobb életmódváltás esetén, céljaink sikeres elérése érdekében új gondolkodásmódot kell alkalmaznunk, és megkérdőjelezni az eddigi tetteinket.

•Valóban szükségem van erre a termékre?

•Komposztálható, újrahasznosítható?

•Hogyan befolyásolja a környezetet?

Amíg eddig, az életed korábbi pontjain gondolkodás nélkül dönthettél a kényelem alapján, most időt kell rá szánnod, hogy megállj és gondolkodj!

10.Törekedj rá, hogy megtaláld a zöld lehetőségeket!

Ahogy a mindennapi élet újragondolása, úgy a zéró hulladék elérése is tudatos erőfeszítéseket igényel.

Ez az öntudat biztosítja számunkra a képességet arra, hogy másképp gondolkodjunk, és új, zöld megoldásokat keressünk a környezeti problémák megoldására, valamint újra gondoljuk a fogyasztási szokásainkat!

Tapasztalatból mondjuk, hogy sokkal könnyebben válnak az új szokások az életed természetes részévé, ha azokat szépen, fokozatosan építed be a mindennapjaidba.

Zárszóként csak ismételni tudjuk magunkat, ha csak egy dologra elkezdesz odafigyelni, máris többet tettél, mint, hogy csak végigvárod, a következményeket!

 

Hajrá, kalandra fel!

Időpont: 
szerda, 2022, július 6 - 22:59

Állásajánlatok Kaposváron