Jól szerepelt a somogyi csapat a tűzoltósportversenyen

Az augusztus 22-24. között megrendezett XVI. Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósportversenyen a hagyományos versenyszámokat csak a testileg és lelkileg is erős, jól felkészült tűzoltók voltak képesek teljesíteni. Somogy megye csapata a tízedik helyen végzett.

A Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósportversenyen az ország hivatásos tűzoltói mérték össze erejüket és ügyességüket százméteres akadályfutásban, horoglétramászásban, négyszer százméteres váltóban és kismotorfecskendő-szerelésben. A háromnapos rendezvényen tizenkilenc megye és a főváros tűzoltói versengtek. A megméretésnek az UTE atlétikai stadionja és a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ adott otthont. 

 

A százméteres akadályfutás kezdő akadálya egy kétméteres palánk volt, amelyen át kellett verekednie magát a tűzoltónak, majd egy keskeny pallóra felfutva egyensúlyoztak a versenyzők, onnan leérve megragadták a tömlőket, amelyeket kigurítva, majd összekapcsolva osztóra kötöttek, végül a sugárcsövet csatlakoztatva, egy gyors szerelés után futottak be a célba. Ebben a versenyszámban a gyorsaság számított leginkább, ám ha szétesett a szerelés, akkor érvénytelenné vált a futam.

 

A verseny ezt követően a legtöbb taktikai fogást igénylő horoglétramászással folytatódott. A versenyzők a létrát a mászóház ablakaiba akasztották be, majd a harmadik emeletig másztak fel, a feladat akkor számított teljesítettnek, ha a párkányon is átjutottak.

 

A négyszer százméteres váltófutásban a váltó első tagja egy sugárcsővel és egy létrával rajtolt: a stafétát teljesítve egy kisház tetejére kellett felmászni, majd arról leugorva futott a váltásig, a második tűzoltó feladata az volt, hogy átvesse magát a két méter magas palánkon, majd átadja a sugárcsövet harmadik társának. Ő futtában magához vett két tömlőt, végigszaladt velük egy nyolc méter hosszú gerendán, menet közben összekapcsolta azokat, majd a tömlőket egy osztóhoz is csatlakoztatta, a tömlőre kapcsolta a sugárcsövet, de még a váltózóna előtt le is kapcsolta azt. A váltó negyedik tagjának az volt a feladata, hogy odafusson a kikészített tűzoltó készülékhez, felvegye azt, majd segítségével eloltsa a korábban meggyújtott tálcatüzet. A versenyző a tálcától csak akkor futhatott tovább, ha a tüzet a tálcában és ha kell, a tálcán kívül is teljesen eloltotta. A feladat megoldása után már csak be kellett futni a célba.

 

Az utolsó versenyszám a kismotorfecskendő-szerelés volt. A feladat elsőre egyszerűnek hangzik: a berendezés típusának megfelelő módon be kell indítani a kismotorfecskendőt, egy tartályból felszívni a vizet, majd egy alapvezetéken és két sugáron keresztül célba lőni egy-egy táblára. Ezek közepén egy öt centi átmérőjű nyílás van, úgy kell célozni, hogy azon átmenjen a víz, és meg lehessen tölteni az alatta lévő tartályt.

 

A tízfős csapat legjobb hat egyéni versenyeredménye számított, ezek összesített eredménye alapján dőlt el, melyik csapat lett az idei bajnok. A nagyatádi és barcsi tűzoltókból álló somogyi csapat (Vidák Balázs, Opra Gergő, Czifrák Csaba, Kondella Zsolt, Kincses Tibor, Sándorfi Gergely, Kiss János, Horváth Richárd, Maronics Richárd, Takács Péter) a középmezőnyben, a tízedikként végzett. 

 

Fotó: Szőke Péter - BM OKF

Időpont: 
csütörtök, 2022, augusztus 25 - 20:51

Állásajánlatok Kaposváron