Kaktuszok nőnek az Alföldön

Összesen 20-30 helyen, alig pár négyzetméteren az országban felütötték fejüket a kaktuszok. Jellemzőjük, hogy nem őshonosak, viszont rendkívül szívós növények, melyek veszélyesek lehetnek a hazai növényvilágra.

 

Az inváziós kaktuszfajok az amerikai kontinensről kerültek be Európába mondta el Csecserits Anikó, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa. Itthon a 2000-es évek óta ismertek, és egy-egy helyszínen már 20 éve megtalálhatók.

 

A szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy bár nem a klímaváltozásnak tudható be a medvetalpkaktuszok magyarországi elterjedése, természetes ellenség hiányában jelenlétükkel könnyen kiszoríthatják az alacsonyabb tűrőképességű őshonos fajainkat, melyek kevésbé ellenállók a rendkívüli (aszályos, forró) időjárásnak.

Egyes őshonos fajok kiszorításán kívül a kaktuszok megnehezíthetik, sőt  megakadályozhatják egy terület mezőgazdasági, illetve rekreációs célú hasznosítását.

 Reméljük Magyarországon még idejében sikerül megakadályozni a túlszaporodást, megelőzve a hasonló drasztikus esetek bekövetkezését!

Idokep.hu

Időpont: 
csütörtök, 2022, szeptember 1 - 21:22

Állásajánlatok Kaposváron