Somogyból is jól látható az őszi csillaghullás, mutajtuk mikor lesz a leglátványosabb

Augusztus közepén rengeteg hullócsillagot, meteort láthatunk az éjszakai égbolton, de emellett számos más meteorrajjal találkozhatunk az év során.

 

Ezek nem csak egyetlen éjszaka figyelhetőek meg, de mindegyiknél célszerű a maximumhoz lehető legközelebbi éjszakákra időzíteni a megfigyeléseket. A meteorok az égbolt bármelyik részén felbukkanhatnak, ám az egy rajhoz tartozók látszólag mindig ugyanabból a pontból, ugyanannak a csillagképnek az irányából érkeznek. 

 

Az év végéig látható nagyobb meteorrajok

Orionidák: A Halley üstököshöz kapcsolódó meteorraj, melynek tagjai október 2. és november 7. között láthatóak. A csúcshoz közeledve, amely október 21. éjszakájára esik, egyre több hullócsillagot láthatunk – ekkor általában kb. tizet egy óra alatt. 

Tauridák: Két meteorraj is származtatható az Encke üstököstől, amelynek tagjai szeptember 10. és november 20., ill. október 20. és december 10. között lépnek be a Föld légkörébe – látszólag a Bika (Taurus) csillagkép irányából. Ezen rajok csúcsa október 10. és november 12. Ezeken az éjszakákon néhány fényesebb meteorra számíthatunk.

Leonidák: Ennek a novemberi meteorrajnak (november 6-30.) A csúcs november 17. éjszakájára esik, amikor számos fényes meteort figyelhetünk meg. Kb. 33 évenként akár ezernél(!) is több hullócsillag figyelhető meg óránként a csúcs idején. A legutolsó csúcs 1998-ban volt, így a következőre a harmincas évek elejéig kell várnunk.

Geminidák: Az egyik leglátványosabb meteorraj, amelynek csúcsa december 13-14-re esik. Akár száznál is több meteor hullhat óránként. 

A maximumok megfigyelhetősége 2022-ben: a Hold fénye jelentősen befolyásolja a meteorok láthatóságát. Újholdkor ideális, teliholdkor a legrosszabb. 

 

A csillaghullást szabad szemmel, távcsövek nélkül figyeljük meg. A legfényesebb meteorokat akár városokból is láthatjuk, csak olyan helyet kell keressünk, ahova nem világítanak lámpák. A legtöbb meteor megfigyelésére leginkább mesterséges fényektől mentes, védett területek alkalmasak.

 

A megfigyelés fő feltétele a tiszta ég. Ha felhős az ég, akár ha csak vékony felhőzet lesz felettünk, már sokkal kevesebbet látunk a csillaghullásból. 

A csillaghullás nem tűzijáték, más élmény. A csillaghullás-les, a meteorok észlelése hosszú program, ezért célszerű erre felkészülni (meleg ruházat, lábbeli).

 

Amennyiben érdekli a csillagos égbolt világa, látogasson el a Zselici Csillagpark nappali és éjszakai programjaira!

Forrás: https://zselicicsillagpark.hu/

Időpont: 
szerda, 2022, október 12 - 08:45

Állásajánlatok Kaposváron