Vasárnaptól látogatható Vörsön Európa legnagyobb Betleheme

2022-ben már 74. alkalommal lesz látogatható Európa legnagyobb templomi Betleheme Vörsön. 

 

Közép-Európa legnagyobb Betlehemének története egészen 1948-ra nyúlik vissza. Egy falubeli kezdeményezés hatására lebontották a Jézus Szíve oltárt a templomon belül, és annak helyére egy kisebb Betlehemet építettek. Ma már több mint 60 négyzetméteren csodálhatják meg látogatói advent első vasárnapjától kezdve egészen január végéig. Az óriási Betlehem gipszből, az ember és állati figurákat leszámítva pedig kizárólag természetes anyagokból készül. A Betlehem felépülése ma már 8-10 napon keresztül zajlik, és kizárólag a falubeliek kitartó és jól megszervezett csapatmunkája. Minden évben teljesen más elrendezéssel, folyamatos újításokkal várja több tízezres hazai és külföldről többnyire német, francia vagy éppen amerikai látogatóit.

 

A vörsi betlehem 2022. november 27-től 2023. január 22-ig mindennap látogatható 10:00 – 16:00 óráig a Szent Márton Püspök Templomban. December 24-én – szenteste – a betlehem 10.00-12.00 között látogatható!

Az adventi időszakban minden vasárnap 14 órától Ünnepi szent mise várja nem csak a falubelieket, hanem az odaérkezőket is. A miséket pedig minden alkalommal Betlehemi Pásztorjáték követi. Falubeli szokás szerint betlehemezők járják a falut és bábjátékkal játszanak el egy betlehemi pásztorjátékot, hogy minél nagyobb figyelem övezze a Szent Családot. 

 

Idén is megnyitja kapuit a Vörsi Adventi Vásár közvetlenül a templomban található beltéri betlehem közelében. A vásár célja, hogy meghitt hangulatot, étkezési és pihenési lehetőséget  teremtsen a falut és a betlehemet megtekinteni vágyó utazóknak.

 

A vásárban kapható többek között forralt vörös és fehér bor, forralt tea, pálinkák, minőségi borok, valamint hagyományos falusi ételek fogják fogadni a látogatókat.

 

Időpont: 
csütörtök, 2022, november 24 - 16:36

Facebookos játékaink szabályzata