Halusz Léna saját állatait is beleírta az Állatkommandó című mesekönyvbe

Az Állatkommandó mesesorozat ötletét Halusz Léna saját állatai adták: a főszerepet egy nagy melák kutya, egy vagány, gizda macsek és egy mesterlövész papagáj kapták.

 

Ők hárman derítik fel a rejtélyes eseteket, együtt nyomoznak az első részben is Langaléta Lajos, az eltűnt zsiráf után.

 

 Hogyan született meg a mesesorozat?

Szövegíróként dolgozok régóta, és egyszer az egyik ismerősöm beajánlott egy céghez, akik a terméküket szerették volna népszerűsíteni a gyerekek és szüleik körében egy interaktív mesén kereszül. Annyira élveztem a feladatot, és olyan jól sikerült a mese, hogy nem álltam meg egynél.

Milyen korosztály számára ajánlott?

Úgy szoktam ajánlani, hogy nagy ovisoknak és kisiskolásoknak való a mese. Ez már nem az az egyszerű mese, gazdag szókincsű, tele humorral, fordulatokkal, pörgős és izgalmas az elejétől a végéig.

 

Hogyan válik valaki íróvá?

Korábban már írtam egy regényt, és tulajdonképpen folyamatosan írok tizenéves korom óta. Az utóbbi évek, évtizedekben azért az írások főleg megrendelésre készültek, nem saját örömből, kedvtelésből. Sosem jutott elég idő a „hobbiírásra”, de már igyekszem amennyire csak lehet, időt szakítani rá, persze sok mindent fel kell adni cserébe.

 

 Hol lehet megvásárolni a mesekönyvet?

Minden nagyobb könyvesboltban elérhető a mesekönyv, néhány kisebben is, sőt e-könyv formában is megvásárolható.

 

Minden mese tanít valamit a gyerekeknek. Az Állatkommandó mit üzen nekik? 

Nem törekedtem kifejezetten tanításra, üzenet átadására a mese írásakor, inkább csak a gyermeki fantáziát, kíváncsiságot, nyitottságot élesztettem fel újra magamban. Fontos, hogy a gyerekek fantáziája szabadon szárnyalhasson, hogy sokat nevessenek, tudják, hogy bármit elérhetnek, ha nagyon akarják, és tesznek is érte. Az érzelmi fejlődést is segíti a mese, emellett persze bővül a szókincsük, könnyebben kifejezhetik magukat.


Miért fontos a meseolvasás?

Erősíti a kapcsolatot szülő és gyermek között, olyan közös program, amiből ki van zárva minden zavaró tényező, csak egymásra figyelhetnek. A beszédkészségre és a tanulási készségre is pozitív hatással van, segíti a koncentrálást, a fegyelmet, a logikát, az önkifejezést. Szerintem a gyerekek sok szorongást, feszültséget is fel tudnak oldani magukban a mesék által.

 

 Hogyan lettek kiválasztva a szereplők?

Mint említettem, a saját állataim adták az ihletet. Melák, a félelmetes, de jámborlelkű, jószívű nagykutya, Gizda, a vagány, pörgős, nagydumás macsek és Csúzli, a flegma, ám igazán eszes és jól célzó papagáj folyamatosan biztosítják az ihletet és a jó sztorikat.

 

Melyikük a nagy kedvenc a gyerekek között?

A Facebookon és az Instagramon folyamatosan él a mese, bele lehet olvasni, meg lehet ismerni a szereplőket, sok játékos kérdés, nyereményjáték is fut. Kapok visszajelzéseket bőven a szülőktől, nemcsak a mesével kapcsolatban, hanem a gyerekek szokásaival, vágyaival, céljaival kapcsolatban is. Azt hittem, a gyerekeknél lesz majd egy kiemelkedő nagy kedvenc, de nem így történt. A visszajelzéseik alapján mindhárom főszereplőnek megvan a rajongótábora, ami azért szuper, mert azt mutatja, mindhárom figura nagyon szeretnivaló.

 

Lesz-e folytatása a mesének, hány rész van tervben?

A második rész már elkészült, hamarosan nyomdába kerül, a harmadik rész is íródik. Hogy hány meséből fog állni a sorozat, azt még nem tudnám megmondani, de háromnál nem állok meg.

 

Kinek köszönhetők az aranyos figurák?

Amikor megírtam a mese első részét, mindenfelé kutattam, rengeteg illusztrátor munkáit néztem át. Mikor Szabó Kriszti rajzait megláttam, rögtön tudtam, ez a stílus nagyon passzol hozzám, a mesémhez. Szerencsés találkozás, mert neki is akkor nagy vágya volt mesekönyvet illusztrálni. A rajzok, szereplők egyébként folyamatosan fejlődnek, a következő részben lesz egy kis (vagy nagy) meglepetés az illusztrációkban.

 

Volt valamilyen különleges sztori a mese írásának folyamán?

Egyik barátnőm viccből felvetette az első rész olvasása után, hogy igazán beleírhatnám az ő állatkáit is a mesébe. Én pedig komolyan vettem, és rábólintottam: a mese második részében fel is bukkannak nagyon szuper kis szerepben. Szívesen veszek ilyen kívánságokat, kihívásokat.

 

 

Facebook: https://www.facebook.com/allatkommando

Instagram: https://www.instagram.com/allatkommando_mesesorozat/

Időpont: 
péntek, 2022, november 25 - 10:31

Giorgio Pizzéria és Étterem

 

Állásajánlatok Kaposváron