Tűz a kaposújlaki horgásztónál, kidőlt fák, leszakadt tetők - ez történt a hétvégén Somogyban

Tizenhat tűzesethez és 432 műszaki mentéshez riasztották a somogyi tűzoltókat a hétvégén.

Hatalmas lángokkal égett szombat délelőtt egy fából készült épület a kaposújlaki horgásztó partján. A mintegy 30 négyzetméter alapterületű ingatlan teljes terjedelmében égett. A helyszínre riasztott kaposvári hivatásos és a KÖTÉL Egyesület önkéntes tűzoltói összesen hat vízsugárral dolgoztak a lángok elfojtásán és a szomszédos épületek megóvásán. A beavatkozást a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. Az erős szél nagyban nehezítette az egységek munkáját, megközelítőleg két óra alatt sikerült a lángokat megfékezni. Az eset során személyi sérülés nem történt.

 

A szombati szélvihar adta a legtöbb munkát a tűzoltóknak. Somogyban elsősorban útra, vasúti sínekre, valamint felsővezetékre és lakóházakra dőlt fák eltávolítását kellett végezniük az egységeknek. Sok helyen a szél feltépte az épületek lemeztetejét, megrongálta, betörte az üveg és műanyag féltetőket, amelyeknek a magasban lógó, balesetveszélyes darabjait a tűzoltók távolították el.


Több helyen járműveket temettek maguk alá a kidőlt fák. Szántódon menet közben dőlt rá egy gépkocsira egy hatalmas fa. Az eset során nem történt személyi sérülés.

Somogy valamennyi hivatásos és önkormányzati tűzoltó egysége reggeltől estig a viharkárok felszámolásán dolgozott a hétvégén. A helyreállítási munkálatokban segítő jobbot nyújtottak a Somogy Mentőcsoport, valamint a fonyódi, a siófoki, a tabi és a barcsi járási mentőcsoportok tagjai. A kárelhárítás során derekasan helytálltak a KÖTÉL egyesület, a segesdi, a lábodi, a bolhási, a böhönyei, a csökölyi, a balatonkeresztúri, a nagyszakácsi és a szentbalázsi tűzoltó egyesületek önkéntesei is. 33 településen összesen 69 önkéntes vett részt a kárfelszámolásban.

A csurgói önkormányzati tűzoltókat a viharkárokon túl Gyékényesre egy elszabadult vitorlás mentéséhez is riasztották.


Vasárnap reggel kigyulladt egy melléképület teteje Somogyvár-Besliahegyen. A tűz oltását a helyi önkéntes tűzoltók kezdték meg, majd a marcali hivatásos egységekkel közösen fékezték meg. A lángok mintegy öt négyzetméteren károsították a tetőt, a tűzoltóknak azonban sikerült megakadályozni, hogy a tűz átterjedjen a lakóházra.

Időpont: 
hétfő, 2023, február 6 - 20:57