A mese, ami beszippantotta Bencét

Bence 10 éves, és mint minden gyerek, aki már a digitális korba született, imádja a számítógépes játékokat.

 

Ügyesen kezeli a különféle kütyüket, és az sem megy ritkaságszámba, hogy ő mutatja meg anyukájának, hogyan kell kezelni egy alkalmazást. Azt mondják, ezeknek a gyerekeknek ez már a vérükben van. A könyvszeretők meg is kongatták a vészharangot, mondván, ez a nemzedék már sosem fog könyvet olvasni. 

Bence azonban rácáfol ezekre a jóslatokra. Pici korában is imádta az esti mesét, és szívesen visszamondatta anyukájával a kedvenc részeit. Noha a számítógépes grafika világa már nemcsak realisztikus, hanem lassan hiperrealisztikus, vagyis van olyan részletgazdag és valósághű, mint maga a való világ, Bencét mindig is elbűvölték a képes illusztrációk. A pszichológusok szerint ez nem véletlen: a modern grafikai világhoz képest tökéletlennek tűnő grafikák jobban megmozgatják a gyerekek fantáziáját, és rendszerint több érzelmi tartalmat hordoznak.

Amikor először kézbe vette az Állatkommandó című mesekönyvet, Bence figyelmét is először a bájos illusztrációk ragadták meg. Aztán nekifogott az olvasásnak, és a mese azonnal beszippantotta. Arról kérdeztük, mi tetszett neki ebben a mesében.

Bence: Mindig is tetszettek a nyomozós történetek. Amikor rájöttem, hogy itt egy eltűnt zsiráf után nyomoznak, azt rögtön érdekesnek találtam! Tudni akartam, mi lett a zsiráffal. Elrabolták? Önként szökött meg? Vagy csak elkóborolt, és valamiért nem talál vissza? És persze az is izgalmas volt, hogy a kommandós csapat állatokból áll.

Szereted az állatokat?

Nagyon. Van egy kutyánk, Sipirc, na az teljesen olyan, mint a nyomozócsapat macskája. 

A kutyád olyan, mint egy macska?

Igen. Ez viccesnek tűnik, pedig tényleg. Az állatkommandóban három állat van. Melák, egy nagy és jámbor kutya, Csúzli, egy szuper okos papagáj és Gizda, a felvágós és hiú macska. Na, Sipirc is pont ilyen! Állandóan megsértődik, de a világ legjobb fej kutyája.

Miről szól a mese?

Az állatkertből eltűnik a zsiráf, és ezért megbízzák az állatkommandót, hogy derítsék ki, mi történt vele. A nyomozás közben mindenféle kalandokba keverednek. Ezek nagyon viccesek. Van, amelyik olyan, ami igazából is megtörténhet, például találkoznak egy kalauzzal, aki meg akarja büntetni őket, mert jegy nélkül akartak utazni a metrón. Vagy elmennek a vidámparkba, és dodzsemeznek egyet, csak úgy, mókából. Régebben én is imádtam dodzsemezni. De vannak mesebeli kalandok is, mondjuk amikor bemennek az elvarázsolt kastályba.

Mi a vége történetnek? Megkerül a zsiráf?

Nem akarok szpojlerezni, mert biztos van, aki még nem olvasta, és nem akarom lelőni a poént. Annyit elárulok, hogy sok mindenre gondoltam, csak arra nem, ami végül kiderült. A zsiráfot egyébként úgy hívják, hogy Langaléta Lajos. Ez a másik, ami nagyon tetszett. A nevek. Mindenkinek valami poénos neve van. Egy kisegeret Mini Cininek hívnak, a zsiráf szerelme pedig Sudár Sári. Van egy Böske néni is. Először azt hittem, ez is valami fantázianév, de anyukám mondta, hogy ez egy létező becenév. Csak ma már senkit sem becéznek így.

Ki a kedvenc szereplőd?

Nekem Gizda, mert olyan, mint a kutyám, de azért nagyon okos ő is. Egy csomó mindenre rájön. De van még egy szereplő, egy fura fazon. Az a neve, hogy Rím Elek. Mindig váratlanul jelenik meg, és rímekben beszél. Mond valamit, ami egy új nyomot ad az állatkommandósoknak, aztán eltűnik. Szerintem ő a titkos segítőjük. Kíváncsi vagyok, őt ki küldhette! Talán egyszer az is kiderül.

Úgy gondolod, hogy lesz új része az Állatkommandónak?

Tudom, mert követem az oldalukat, és ott már voltak erre célzások. Az állatkommandósok egy másik ügyön fognak dolgozni, de a csapat ugyanaz.

 

Az Állatkommandó második részét tavasz végére ígéri a szerző, Halusz Léna. A könyvet a nagyobb könyvesboltokban lehet megvásárolni, de E-könyvként is letölthető. A Facebookon itt, az Instagramon itt lehet követni az állatkommandósok életét.

Időpont: 
szerda, 2023, február 8 - 20:37

Állásajánlatok Kaposváron