750 ingatlan adás-vétel történt Kaposváron tavaly

 - A Dél-Dunántúlon az Otthon Centrum (OC) becslése szerint tavaly 13 500 ingatlan-adásvétel történt, ezáltal a régió várhatóan ismét utolsóként végez az országrészek között - közölte az OC kedden az MTI-vel.

    A közlemény szerint a Dél-Dunántúlon már 2021-ben is a régiók sorában a legkevesebb, 15 500 adásvétel történt, arányaiban egyedül ez a régió nem éri el a 10 százalékot a tranzakciók országos részesedésből (9,7 százalék).

    Az ingatlanközvetítő hálózat régiókat összegző sorozata a Dél-Dunántúl múlt évét elemezte.

 

    A közleményben idézik Soóki-Tóth Gábort, az Otthon Centrum elemzési vezetőjét, aki elmondta, számításaik szerint a régióban a legtöbb adásvétel Pécsen volt 2022-ben, mintegy 2200. A régióban tranzakciószámban Kaposvár és Siófok következik 750 becsült adásvétellel. Szekszárdon, Tolna vármegye legnagyobb városában 440 adásvétel, míg az ötödik helyen végző Komló esetében 420 adásvétel történt tavaly.      

    Az árakat tekintve a három megyei jogú város - Pécs, Szekszárd, Kaposvár - között az Otthon Centrum adatai alapján nincs jelentős különbség, csupán a Balaton-parti városok emelkednek ki a régió települései közül, amelyek iránt nemcsak helyi, de országos kereslet is mutatkozik, ez magyarázza az átlag feletti árszintet.

 

    Az OC ismertetése szerint a téglalakások négyzetméterára Pécsett 407 ezer forint, Szekszárdon és Kaposváron 380 ezer forint volt tavaly. A panellakásoknál szintén Pécs vezet átlagosan 450 ezer forinttal, míg Szekszárdon és Kaposváron ugyancsak 380 ezer forint a négyzetméterár középértéke.

    A régióban nem a megyei jogú városok voltak a legdrágábbak, hanem a Balaton déli partjának települései, kiváltképp Siófok. A Balaton-parti településen egy téglalakás négyzetméterára tavaly elérte az egymilliós határt. De a panellakásoknál is vetekszik a fővárossal Siófok, ahol az átlag 888 ezer forint volt négyzetméterenként.

MTI

Időpont: 
szerda, 2023, február 22 - 20:35

Állásajánlatok Kaposváron