Szörföst, vitorlást, csónakost mentettek a Balatonból

A pünkösdi hosszú hétvégén jelentősen megugrott a vízparthoz látogatók száma. Fürödni még kevesen merészkedtek be a vízbe, viszont sokan indultak el szörffel, vitorlással, és sok volt a horgász is. Sajnos a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársainak akadt is dolguk.

 

Pünkösd előtt a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság kiadott egy közleményt, melyben felhívták a figyelmet arra, hogy bár folyamatosan melegszik a Balaton vize, de a felszíne alatt még 15-16 fokos csak. Így aki fürdőzésre adja a fejét, az lehetőség szerint kerülje a hirtelen vízbe merülést, és csak a part közeli, biztonságos mélységű területeken tartózkodjon.

 

De mi is történt végül a három nap alatt? Szerencsére fürdőzőt nem kellett menteni a vízből, annak ellenére, hogy voltak, akik megmártóztak a Balatonban. Szörföst, vitorlást, csónakot viszont annál többet. Sőt, május 28-án életet mentettek a vízirendőrök.

Szombaton egyedül indult horgászni egy 84 éves veszprémi férfi. A parton tartózkodók tettek bejelentést arról, hogy a Balatonszepezd előtti vízterületen egy idős horgász a csónakjával felborult. A Balatonföldvári Vízirendészeti Rendőrőrsről Rajj Mihály törzsőrmester és Ráncsik János Ádám ősmester, kishajóvezetők a szárazföldtől mintegy 150 méterre találtak rá a bajbajutottra, aki utolsó erejével kapaszkodott az átfordult eszközbe. Az egyenruhások a 84 éves férfit a szolgálati kisgéphajóba emelték, majd a csónakkal együtt biztonságban a partra vitték, ahol átadták a mentőszolgálat munkatársainak.

 

Fonyódnál is hasonló eset történt. Egy vitorlás borult fel – itt egy 66 és egy 72 éves férfi került bajba. Szerencsére mentőmellényben voltak, így nem voltak közvetlen életveszélyben.

 

Szörföst is mentettek a keszthelyi városi strand előtt – itt úgy felerősödött a szél, hogy a szörfös nem tudott visszaszállni a szörfdeszkára. Balatonszárszó előtti szakaszon egy vitorlás kishajó futott homokpadra.

 

A vízirendőrök felhívják a figyelmet, hogy akik vitorlással, szörffel, csónakkal indulnak el a Balatonban, azok még fokozottabban figyeljék a viharjelzéseket. Hétvégén is előfordult, hogy a hullám felborított vitorlást. Szörfösök, vitorlások, csónakok kerültek bajba. A Balaton több területén volt ugyanis intenzív szél.

 

2023-ban 15 esetben 27 főt mentettek ki a vízből a vízirendőrök. Ez nem kirívó szám az előző évekhez képest, de azt figyelembe kell venni, hogy eddig nem volt túl jó idő. Most kezd emelkedni a víz hőmérséklete 20 fok fölé. Sajnos májusban két olyan sajnálatos esemény is történt, ahol a vízhőfok miatt történt meg a tragédia. Az egyik alkalommal egy 73 éves férfi 13 fokos vízben próbált a csónakja után úszni, és sajnos vízbe fulladt. Máskor egy 83 éves férfi ment be a vízbe, ami akkor 14 fokos volt. Sajnos ő is vízbe fulladt.

 

Az elmúlt évek tapasztalata, hogy sok esetben akkor történik meg a tragédia, amikor egy csónak vagy gumimatrac elsodródik, és valaki megpróbál utána úszni. Ilyenkor praktikusabb, ha valaki inkább a 1817-es segélyhívót hívja, és nem úszik utána. A hideg víz ugyanis nagymértékben megterheli, ezzel együtt pedig komoly veszélyt jelenthet az emberi szervezetre.

Időpont: 
szombat, 2023, június 3 - 08:21

Giorgio Pizzéria és Étterem

 

Állásajánlatok Kaposváron