A MentesVekni pékségben gluténmentes pékárukat, péksüteményeket és süteményeket készítenek.
A vállalkozás 2022 őszén indult Kaposváron, és azóta is szorgalmasan sütik a gluténmentes termékeket. A pékség alapítójával, Kovács Ágnessel beszélgettünk.
Miért alapítottad meg a MentesVeknit?
Szerettem volna kilépni a közoktatási rendszerből, és ez jutott eszembe. Ezen kívül úgy érzem, hogy nagy szükség is van a termékekre, mert egyre több az ételérzékenységben szenvedő ember. A boltokban kapható gluténmentes termékek gyakran nem valami finomak, és általában tele vannak tömve adalékanyagokkal. Én igyekszem finom dolgokat készíteni, a lehető legtermészetesebb alapanyagokból. Olyan dolgokat árulok, amiket én is megvennék.
Hol található?
Kaposváron, a Nemzetőr sor 5. szám alatt, a belső, gyalogos oldalon.
Miért fontos neked ez a vállalkozás?
Elsősorban nyilván próbálok megélni belőle. De ezen felül jó érzéssel tölt el, ha azt látom, hogy jóízűen ehetnek azok, akik valamilyen érzékenységtől szenvednek.
Miért érdemes itt vásárolni?
Mert a termékek finomak és a lehető legegészségesebbek. Igyekszem egyéni kéréseket is figyelembe venni. És még beszélgetnek is itt egymással az emberek, tapasztalatot cserélnek, tippeket adnak egymásnak.
Van-e valami különlegessége ennek a vállalkozásnak?
Minden termék glutén- és laktózmentes, a legtöbb termék tejmentes is. A fejlesztés folyamatos, a termékeket igyekszem a vásárlók igényeihez szabni. Egyéni rendelésekkel is foglalkozom, az adott heti tervhez kívánhatnak terméket a vásárlók.
Mi a legnépszerűbb termék?
Mindenki mást szeret jobban, de népszerű a csicseriborsós cipó (16-20 órás érleléssel – kovászolással), a tökmagos vekni (mert finom), a mediterrán rúd (aszalt paradicsommal és olívabogyóval, olaszos ízvilággal), a burgonyás pogácsa (pirult tökmaggal a tetején), az isler és a zserbó, illetve a kakaós vagy fahéjas csiga.
Milyen termékek kaphatóak?
Kenyérfélék: cipók (hosszú érleléssel, emelt rosttartalommal) és veknik (lazábbak, fehérebbek), puffancs (zsemlének felel meg), bagett (hosszúkás, ropogósabb)
Sós péksütemények: mediterrán rúd, sajtos rúd, pizzás párna, sajtos-sonkás párna, mexikói párna, burgonyás pogácsa, kapros-túrós lepény
Édes péksütemények: kakaós és fahéjas csiga, ökörszem (túrós), muffin, mini kuglóf, panettone, briós, aranygaluska, fonott kalács
Sütemények (ez a kínálat folyton változik): isler, piték (almás, meggyes, túrós, csokis, mákos), piskótatekercs, zserbó, mézes krémes, kókuszkocka, francia citromtortácska, különböző tortaszeletek (oroszkrém, csoki, erdei gyümölcsös-túrós, fekete-erdő,…), tekercsek (a bejgli gluténmentes változata), flódni, brownie,… sokféle.
Mi az, amit kiemelnél a termékek közül?
A legfontosabbnak a természetességet tartom. Ebben a világban, ahol minden utánzat, és mindenhol igyekeznek kicserélni mesterséges összetevőkre a természetes alapanyagokat, szerintem ez nagyon értékes dolog. Én mindenfélét megehetek, de meg szoktam válogatni, hogy mit veszek meg a boltban. Megnézem az összetevőket, és mindig olyan termékeket választok, amikben normális dolgok vannak. Ez az elvem a műhelyben is, a lehető legtermészetesebb alapanyagokkal dolgozok. A diótöltelékben dió van, zsiradéknak napraforgóolajat, kókuszzsírt és disznózsírt használok, nincs margarin semmiben. Persze a lekvár, a növényi habalap, a kakaós bevonó vagy a csokoládé nyilván nálam is gyári, de olyanokat választottam, amelyeknek az összetevői a saját elvárásaimnak is megfelelnek.
telefon: 06-70-277-6552
e-mail: mentesvekni@gmail.com
Facebook: Mentesvekni