Nagyatádon és Kaposváron is jelzett a szén-monoxid-érzékrlő

Szén-monoxid megjelenése miatt riasztották csütörtökön többször is a somogyi tűzoltókat.

Egy nagyatádi lakásban riasztott a szén-monoxid-érzékelő a délelőtti órákban. A tulajdonos a készülék jelzésekor a fürdőszobában tartózkodott, fürdővizet engedett. A város hivatásos tűzoltói rekonstruálták az esetet és méréseket végeztek. A műszerek ki is mutatták a mérgező gáz jelenlétét a levegőben. A kéményseprő megállapította, hogy a lakás légutánpótlása nem megfelelő, a szellőző eltömődött. A lakás fűtése továbbra is megoldott, ezért a lakóknak nem kellett elhagyniuk otthonukat. 

 

A délutáni órákban Kaposváron, a Léva közben jelzett be a szén-monoxid érzékelő. A kaposvári hivatásos tűzoltók átvizsgálták a lakást és a konyhában – ahol egy vízmelegítő, egy gáztűzhely, valamint egy gázkonvektor is üzemelt – jelezte a műszer a csendes gyilkos jelenlétét. A kéményseprő megállapította, hogy a vízmelegítő karbantartása szükséges lenne, illetve a fürdőszobában lévő fali vízmelegítő égéstermék-elvezetője is cserére szorul. A gázszolgáltató szakemberei mindkét készülék használatát megtiltották. 

 

Az esti órákban pedig Balatonvilágosra riasztották a siófoki hivatásos tűzoltókat, akik a mérések során szintén megállapították a szén-monoxid magas koncentrációját a lakásban. A gázszolgáltató munkatársa a család biztonsága érdekében megtiltotta gázkazán használatát. Az épületben azonban más fűtési lehetőség is van, így nem kellett elhagyniuk otthonukat. 

 

A szén-monoxid egy színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél egy kicsivel könnyebb, mérgező gáz. A csütörtöki esetek során senki sem sérült meg, magas szén-monoxid-koncentráció esetén azonban ájulás, és néhány percen belül halál is beállhat. Éppen ezért életmentő lehet egy szén-monoxid-érzékelő az otthonunkban!  

Időpont: 
péntek, 2024, február 16 - 19:48

Állásajánlatok Kaposváron