Átadták a megújult Sió-zsilipet és az új közösségi teret

 - Átadták a megújult Sió-zsilipet kedden, az újjáépített Sió-zsilip közösségi térré alakított, parkosított egykori üzemi területe szerdától nyitva áll a közönség előtt.

   

A beruházás átadóünnepségén, Siófokon Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti álamtitkára beszédében kiemelte: olyan helyszín jött létre, amely nemcsak az alapvető műszaki funkcióját látja el, hanem illeszkedik a városba, új élményt tud nyújtani az itt élőknek, ide érkezőknek.

    

    Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője a balatoni vízgazdálkodás jogarának nevezte a Sió-zsilipet, amely igazságot tud tenni a sokszor ellentétes igények között.

    Ez a műtárgy a kulcsa a szélsőségek elleni védekezésnek is - tette hozzá, emlékeztetve arra, hogy egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárások. "Szeretjük ezt a zsilipet azért is, mert nekünk mérnököknek műszaki desszertet szolgáltat megoldásaival" - fogalmazott, kiemelve, hogy a zsilip kulcsműtárgya lehet a Sió rehabilitációjának is.

 

    Czunyiné Bertalan Judit Északnyugat-Magyarország fejlesztési kormánybiztosa azt emelte ki, hogy a Balaton a magyar gazdaság számára fontos turisztikai térség. Méltatta a megújult Sió-zsilipet, mint "szemet gyönyörködtető műszaki látványt".

    Móring József Attila, Dél-Dunántúl fejlesztési kormánybiztosa szerint Siófok nemcsak egy műszaki létesítménnyel, hanem egy turisztikai látványossággal is gazdagodott. Fontosnak nevezte a folytatást, amellyel a Sió mentén élőket egészen Szekszárdig be lehet kapcsolni a Balaton idegenforgalmába. "A Sió turisztikai, mezőgazdasági hasznosítása, élőhelyvédelme is kiemelkedő feladat" - tette hozzá.

    Az átadóünnepség végén leleplezték a zsilip műszaki épületének falán elhelyezett Lampl Hugó Emlékplakettet. Ezzel az építészeti nívódíjjal tüntették ki a Víz Világnapja alkalmából a zsilip átépített műtárgyegyüttesét, elismerve annak tervezési, technológiai, kivitelezési és tájba illeszkedési szempontból is kimagasló voltát.

    A Balaton vízlevezető rendszerét 15,5 milliárd forint uniós támogatással, 19 milliárd forintból korszerűsítették, átépült a Sió-zsilip, a Sió-csatorna, vizes élőhelyeket alakítottak ki, és közösségi tér lett a zsilip volt üzemi területe.

    A Balaton átlagos vízállása most 122 centiméter (a siófoki vízmércéhez viszonyítva), ami ideális szezonkezdet - hangzott el az átadón.

MTI

Időpont: 
kedd, 2024, április 23 - 20:17

Állásajánlatok Kaposváron