A Vatikán a 2025-ös jubileumi szentév alkalmából bemutatta hivatalos fagylaltját, a Halleluját, amely a pirított mogyoró és csokoládé harmonikus kombinációjával hódítja meg az édesszájúakat világszerte.
A desszert megalkotója Vincenzo Squatrito szicíliai mestercukrász, aki a gianduia, azaz a mogyorós csokoládékrém alapjára építette fel ezt a különleges ízvilágot.
A Halleluja fagylalt először március 23-án debütált a Vatikánban, a Szent Péter tér közelében, majd március 24-től Európa több mint 250 városában vált elérhetővé, köztük Magyarországon is. Hazánkban a Balaton környékén két helyszínen kóstolhatják meg az érdeklődők: az északi parton a balatongyöröki Promenád Kávéházban, míg a déli parton a balatonmáriafürdői Florida fagylaltozóban.
Érdemes figyelemmel kísérni a helyi cukrászdák és fagylaltozók híreit, mivel a Halleluja fagylalt népszerűsége miatt elképzelhető, hogy a jövőben további helyszíneken is elérhetővé válik.
A Vatikán fagylaltja nem csupán ízével, hanem jótékony céljaival is kiemelkedik: az első adagok bevételét a helyi templomok támogatására ajánlották fel, összhangban a jubileumi szentév közösségi és szolidaritási értékeivel.
Összességében a Halleluja fagylalt egyedülálló gasztronómiai élményt kínál, amelyet érdemes megkóstolni, ha a Balaton környékén járunk.