Szennai Hurkafesztivál
2015. nov. 28. IX. Szennai Hurkafesztivál Helye: Sportcsarnok és környéke
Program: Egész nap színes és színtelen italok kóstolása, továbbá: hurkát - hurkával. hideg hurka - véres hurka - májas hurka.
7.30 Nevezés, regisztrálás
10.30 Köszöntők
11.00 Hurkatöltő gyorsasági verseny kezdete
11.00 Zselic Művészeti Iskola bemutatkozója
12.00Lengyel fúvósok előadása
12.00 Zsűrizés ízre és küllemre
13.00 ROXÍNHÁZ műsora
14.00 Bunyós Pityu zenés produkciója
15.00 Eredményhirdetés
16.00 Dupla KáVé zenés produkciója
17.00 Forever Duó zenés produkciója
18.30 Színpadzárás
Információ: Önkormányzati Hivatal, 7477 Szenna, Rákóczi u. 8., 82/584-024, szenna@kapos-net.hu, www.szenna.hu.
Felhívás és versenykiírás
A szennai Hurkafesztivál 8 éves története alatt számos bizonyítékát láthattuk annak, hogy milyen sokan vannak azok, akik érdeklődnek a gasztronómiai kultúra iránt és a mai napig őrzik és ápolják tradicionális szakácstudományukat. Megtapasztaltuk, hogy olyan egyszerű népi ételt, mint a hurka, hányféleképpen és milyen gazdag ízvilággal képesek még ma is elkészíteni településeink, falvaink böllérei. Ekkor még nem is szóltunk azokról a híres húsipari üzemekről, melyek a hurkák ízvilágának kavalkádját állítják elő.
A gasztronómiai rendezvények iránt mutatkozó érdeklődés és a tradíciók megőrzése érdekében Önkormányzatunk megrendezi a IX. Szennai Hurkafesztivál.
Célunk, hogy egy szórakoztató verseny keretében eldönthessük: idén mely település versenyzői készítik a legízletesebb, legkülönlegesebb hurka ételeket, ki a legügyesebb böllér.
A verseny helyszíne: Szennai Sportcsarnok parkolója Szenna, Rákóczi u. 1.
Időpontja: 2015. november 28.
Nevezés rendje:
A főzőversenyen 3-6 fős csapatok indulhatnak, az alábbi versenyszámokban:
1.Hurka töltő- és kötöző verseny (gyorsasági verseny)
2.Sült hurka készítése
3.Hideg hurka készítése (májas és bácskai)
4.Egyéb hurkás étel
Nevezési díj: nincs
Nevezés határideje: 2015. november 20.
Nevezés írásban: Szenna Község Önkormányzata 7477 Szenna Rákóczi u. 8. címre vagy 82/584-025 fax számra eljuttatott nevezési lapon.
Nevezni minden versenyszámban lehet, de nem kötelező.
További feltételek:
•Nyársdugóvers mondás: min 6, max 12. soros verset kérünk minden nevező csapattól a nevezési lapra ráírni, eredmény hirdetéskor előadni.
•A csapat hozza magával a versenyzők egészségügyi könyveit, ennek hiányában egy egészségügyi igazolást a háziorvostól, amely a versenyzők fertőző betegségektől való mentességét igazolja. (ÁNTSZ előírás).
(A háziorvos az egészségügyi igazolás kiadásához kér egy egészségügyi nyilatkozatot, mely nyomtatványboltokban megvásárolható és egy érvényes tüdőszűrő vizsgálati lapot, mely igazolja, hogy fertőző betegségektől és gümőkortól mentes a versenyző.)
•A versenyétel receptjét kérjük a főzőhelyeknél jól látható módon kifüggeszteni.
•A versenyzés előfeltétele a nevezési lap kitöltése és leadása a rendezvény házigazdájánál.
•A szervezők biztosítják a fedett főzőhelyet, a munkaasztalt, az üstöket, az ivóvizet, az üstökhöz szükséges fát. A többi adag kisütésének lehetőségéről a résztvevőknek kell gondoskodniuk (pl. saját tűzhely használata).
•A csapatok maguk gondoskodnak a főzéshez szükséges alapanyagokról, eszközökről és a tálaláshoz szükséges felszerelésekről. Az alapanyagok származását igazoló dokumentumokat (pl. számla) minden csapat hozza magával.
•Az elkészített ételek értékesítése nem megengedett! A közönség részére a kóstoltatás lehetséges. Tájékoztatjuk a résztvevőket, hogy amennyiben az elkészített ételből a kóstoltatáson felül árusítani is kívánnak, úgy helypénz fizetésére kötelezettek (ennek összege 3.000,- Ft/fm)! Továbbá felhívjuk a tisztelt résztvevők figyelmét, hogy árusítás esetén a kereskedelmi tevékenységre előírt feltételeknek meg kell felelniük, melyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrizhet!
•Egy csapat több versenyszámban, de versenyszámonként csak egyféle étellel indulhat.
•A versenyre nevezett ételekből fajtánként legalább 8 kg rizsből kell készíteni hurkát, amelyből zsűrizésen felül 3 bokor nyers hurkát kell a rendezőknek átadni. A leadott ételekkel a továbbiakban a verseny szervezői rendelkeznek.
•Az ételeket félig előkészített állapotban lehet a verseny helyszínére hozni.
•A Hurkafesztivál napján a területre 9-18 óra között autóval NEM lehet bemenni!
A verseny értékelése:
A versenyételeket társadalmi zsűri tagok értékelik. A zsűrizés 2 részre bontva történik: 11 órától a hideg és egyéb hurkás ételek, míg a meleg hurka értékelése 12.00 órától folyamatosan történik.
A verseny eredményhirdetésére várhatóan 15.00 órakor kerül sor.
Díjazás:
• A versenyszámok I-III. helyezettjei részére - Diploma, serleg, ajándék
• A verseny abszolút győztese - Diploma, serleg, ajándék
• Különdíjak a szponzorok felajánlásában
• Minden induló részére - Emléklap, ajándék
A rendezvényre vonatkozó további információ:
Szenna Község Önkormányzata
7477 Szenna, Rákóczi u. 8. 82/584-024,
30/828-3290
Főszervező: Szenna Község Önkormányzata
7477 Szenna, Rákóczi F. u. 8.
Társszervező: Szennai Zöldek Közhasznú Alapítvány
7477 Szenna, Árpád u. 1.