A természet ízei című kiállítás az ehető vadnövényekről és gombákról a Desedai Látogatóközpontban.
A kiállítás az egykori vadnövényhasználatról és feldolgozásról szól, a Fekete István Látogatóközpontbanlátható október 7-ig 10.00 és 18.00 között.
A kiállítást a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztályán készítette Dénes Andrea, Török Ildikó, Rónainé Ferenczy Anikó, Kisbenedek Tibor.
A vendég kiállítási tartalom hátterét a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum néprajzi és Dénes Andrea újkortörténeti gyűjteményének darabjai adják.
A tárlaton megnézhetjük, hogy mit gyűjtöttek, és mit fogyasztottak őseink a napi gyakorlatban és ínségek idején, hogy mit használtak ételekhez, italokhoz, fűszerként, liszthelyettesítőként a természetből. Hogyan tartósították, hogyan dolgozták fel az erdőkben, réteken és mocsarakban gyűjtött növényi táplálékokat.
A kiállítás a mai használhatóságról, természetvédelmi szempontokról is szól, és kiegészül a mai házi és kézműves gyakorlat ismertetésével. A kiállítás természetes anyagokból, sok növényi és gomba preparátummal, valamint egy elképzelt, gazdag egykori kamra berendezésével készült, bemutatva néhányat a feldolgozás és tartósítás eszközeiből is.