Fényes ezüstök és aranyak - kiállítás

Időpont: 
2020/01/28 - 11:00

 

Új, állandó numizmatikai kiállítás a kaposvári Rippl-Rónai Múzemban

A Kubinyi Ágoston Program és Kaposvár Megyei Jogú Város támogatásával a Rippl-Rónai Múzeum állandó kiállításainak száma bővül. A központi épületben helyet kapó tárlaton az intézmény egy eddig be nem mutatott gyűjteményét ismerhetik meg a látogatók. A Numizmatikai Gyűjtemény közel 15 ezer érmét tartalmaz, melyben az ókortól egészen a 20. századig találunk különböző pénzeket. Ezen kívül a Régészeti Gyűjteményben is szép számmal található érmék.

Az igényesen kialakított kiállítóteremben 10 vitrinben próbálnak a múzeum munkatársai átfogó képet adni a Somogy megyében előkerült és a gyűjteményben található érmékről az ókortól egészen 1711-ig, ami jelenleg a régészet korszakhatára. Összesen 500 darab pénzérme kerül bemutatásra, amik között találunk arany, ezüst és réz/bronz pénzeket is. Nem feltétlenül csak a legszebb darabok kerültek a tárlóba, hiszen találunk köztük például korabeli hamisítványokat, szándékosan megcsonkított/darabolt pénzeket, illetve néhány esetben azt is láthatjuk, hogy az érmék milyenek, amikor a földből előkerülnek.

A kiállított érmék között igazi ritkaságokat is találunk, mint például III. Frigyes  aranydukátját, Báthory István lengyel királyként vert aranydukátját vagy éppen egy ritka német ezüst tallért, amit Schwarzburg grófságban készítettek. Teljes egészében bemutatásra kerül a Csökölyben talált tallérlelet is. A kiállításhoz egy kisebb kísérő katalógus is készül, valamint külön múzeumpedagógiai foglalkozás elérhető hozzá kapcsolódóan. A kiállításban a

látogatók kisfilmeken és egy információs pulton keresztül további hasznos és érdekes információkat tudhatnak meg a kiállított pénzekről.

A kiállítás megnyitója: 2020. január 28. 11 óra, Rippl-Rónai Múzeum, 7400 Kaposvár, Fő u.

10. 1. emelet

A sajtó munkatársait 10 órától tudjuk fogadni.

Riportokkal kapcsolatban az alábbi személyeket keressék:

Dr. Ábrahám Levente, múzeumigazgató

Varga Máté, régész-numizmata, a kiállítás kurátora

Facebookos játékaink szabályzata