Egy egészség nap a Kaposvári Egyetemen

Időpont: 
2020/03/19 - 10:00

Az Egy Egészség Nap (One Health Day) egy 2016. óta zajló nemzetközi kampány.

A kampány keretében, a világ bármely részén tartott szakmai rendezvények célja, hogy felhívják a figyelmet az Egy Egészség (One Health) koncepció fontosságára.

 Az Egy Egészség koncepció alapgondolata, hogy a világunkat sújtó egészségügyi problémák abból erednek, hogy az emberiség tevékenysége megzavarta az ökoszisztéma egyensúlyát. Mindebből következik, hogy a felbukkanó járványok kezelése sem lehet eredményes anélkül, hogy ne értenénk meg, milyen környezeti változások vezettek megjelenésükhöz. Mindez azonban lehetetlen a különböző szakterületeket képviselő szakemberek szoros együttműködése nélkül. Az Egy Egészség Nap célja, hogy a népesség minél szélesebb rétege értse meg, hogy az egészségünk megóvása nem lehetséges a környezetünk védelme és a gondolkodásunk megváltoztatása nélkül. 

 

A Kaposvári Egyetem idén márciusban csatlakozik először a kezdeményezéshez. A tartandó szakmai nap keretében az egyetem hallgatói, különböző egészségügyi problémák elemzésén keresztül, mutatják be az Egy Egészség multidiszciplináris megközelítés hasznosságát. A rendezvényünkkel elsősorban a helyi középiskolás korosztályt szeretnénk megszólítani, de minden más érdeklődőt is szeretettel várunk.

 

Szakmai program

------------------------

A vörös róka urbanizációja és az Echinococcus multilocularis,  mint jelentős közegészségügyi kockázat Európában (Balog Tamás, PhD hallgató - Kaposvári Egyetem, Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola)

 

Global warming: a real One Health challenge angol nyelvű előadás (Ekaterina Shmeleva, takarmányozási szakmérnök mesterszakos hallgató - Kaposvári Egyetem, Agrár- és Környezettudományi Kar)

 

Az ember-vaddisznó konfliktusok egészségügyi, állatjóléti és közjóléti vonatkozásai (Pitz András, osztatlan agrármérnök mesterszakos hallgató - Kaposvári Egyetem, Agrár- és Környezettudományi Kar)

 

One Health approach for companion animals angol nyelvű előadás (Aziz Mouhanna, takarmányozási szakmérnök mesterszakos hallgató - Kaposvári Egyetem, Agrár- és Környezettudományi Kar)

 

A böglyök és hatásuk az ember, az állatok és a környezet egészségi állapotára (Otártics Máté, PhD hallgató - Kaposvári Egyetem, Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola)

 

Az afrikai sertéspestis: egy nem zoonotikus állatbetegség súlyos egészségügyi és közjóléti következményei (Nagy Rebeka Ráhel, gimnáziumi tanuló - Kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium, 11. e osztály)

 

Együnk vagy ne együnk húst? A húsfogyasztás egészségügyi, környezetvédelmi és morális szempontjai (Gerbovics Bálint, osztatlan agrármérnök mesterszakos hallgató - Kaposvári Egyetem, Agrár- és Környezettudományi Kar)

 

Egy Egészség az állatkísérletek során: állatjólét a pontosabb adatokért (Kőrösi Dénes, PhD hallgató - Kaposvári Egyetem, Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola)

 

A csúcsragadozók szerepe az ökoszisztéma egészségi állapotának fenntartásában (Erős Angéla, mezőgazdasági mérnök alapszakos hallgató - Kaposvári Egyetem, Agrár- és Környezettudományi Kar)

 

Regisztráció:

https://www.ke.hu/kezdolap/esemenyek/208-egy-egeszseg-nap-one-health-day...

Facebookos játékaink szabályzata