Idén az enyhe tél és tavasz nagyon kedvezett a szamócának, így a legtöbb termelő jó minőségű és bőséges termésre számíthatunk. A piacokon jelenleg a lédig kiszerelés fogy elsősorban, és kilózzák a gyümölcsöt.
A Kaposvári Nagypiacon már kapható a friss, finom hazai eper, bár az ára még meglehetősen borsos kilója 2990 forint. A hétvégétől már folyamatosan kapható lesz a friss magyar szamóca a piacokon, a zöldségeseknél és az áruházakban. A köznyelvben epernek hívott gyümölcs – „hivatalos” nevén szamóca – az elmúlt hetekben még javarészt görög, spanyol importként jelent meg a pultokon, de a hazai szamóca ízében, állagában is nagyságrendekkel jobb a külföldről behozottnál, hiszen frissen kerül a fogyasztókhoz.
Három fázisban érkezik a magyar szamóca a kereskedelmi forgalomba: a héten a – részben – fűtött fóliasátras termés, majd utána április végével, május elejével afátyolfóliás termőterületekről, és május közepétől nagy mennyiségben a szabadföldi szamóca. A hazai termés június közepéig-végéig kitart.
A friss magyar szamóca könnyen megkülönböztethető a még koraéretten leszedett és több ezer kilométerről ideérkező gyümölcsöktől. Például a magyar áru állagra nem olyan kemény és a csészelevelei frissebbek, nem beszélve a nagyságrendekkel jobb ízéről. A hosszú szállíthatóságra nemesített import fajtáknál bizonyos érzékszervi tulajdonságok (illat, íz, aroma) eltűnnek vagy gyengülnek a nemesítés során, ráadásul a szedési idő meghatározásánál sem az érettség a döntő, hanem a szállításra való alkalmasság.
Az országban lévő termőfelület hozzávetőlegesen fele fóliasátras hajtatás. Számos termelő tervezi, hogy „szedd magad” akciót indít majd, természetesen az egészségügyi előírásokat betartva, komoly higiéniai szabályok mellett.