3,5 -ös erősségű földrengés volt Somogyban

 - A Richter-skála szerinti 3,5-es magnitúdójú földrengés volt szerda délután a Somogy megyei Somogyszob közelében - tájékoztatta a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium szeizmológusa az MTI-t.

 

    Szanyi Gyöngyvér közölte: a rengést mintegy 9 kilométeres mélységben észlelték.

    A földmozgást a lakosság ugyan érzékelte, ám az obszervatóriumba károkról nem érkezett bejelentés - tette hozzá. A földrengést nagy területen érezték. A rengés mérete és mélysége alapján kisebb károk is keletkezhettek az epicentrum környékén.

Legutóbb március 22-én rengett a föld Somogyban, akkor Kaposváron, Toponáron, Somodorban is lehetett érezni. Volt, ahol még a csillár is kilengett.

 

Magyarország területén évente átlagosan 100-120 kisebb (mint 2.5 magnitúdójú) földrengést regisztrálnak érzékeny szeizmológiai hálózat segítségével. Ezek nagy része a lakosság számára nem érezhető. A rengések megfigyelt gyakorisága alapján az ország területén évente négy-öt olyan földrengés keletkezik, mely az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okoz (2.5-3.0 magnitúdójú). Jelentősebb károkat okozó rengés csak 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5.5-6.0 magnitúdójú földrengés 40-50 éves intervallumban pattan ki. (foldrenges.hu)

 

Forrás: MTI

Időpont: 
szerda, 2020, június 3 - 19:54

Facebookos játékaink szabályzata