Éjszakai túra Zselici a Csillagparkban

Időpont: 
2020/07/11 - 20:00

Helyszín: Csillagvizsgáló, Kardosfapuszta  (A Csillagvizsgáló a 67-s útról és Zselickisfalud felől is megközelíthető. Parkoló a Csillagvizsgáló mellett.)

 

További információ:

Tel: 82/505-180

Email: info@zselicicsillagpark.hu

http://zselicicsillagpark.hu/

 

A szemléletformálást és az ismeretterjesztést szolgálják a Zselici Csillagparkba indított szakvezetéses éjszakai túrák, amelyeken a résztvevők a zselici erdők növény- és állatvilágával, valamint csillagos égboltjával ismerkedhetnek meg. A túra közben sok szó esik a fényszennyezés káros hatásairól is, és arról, hogy mit tehetünk annak csökkentése érdekében. A túra folyamán a csoport több alkalommal megáll olyan tisztásokon, ahol az égboltra megfelelő kilátás nyílik. Derült időben a program része a csillagos égbolt bemutatása (Tejút, bolygók, csillagképek). Megfigyeléseket szabad szemmel végzünk ilyenkor, távcsöves bemutatót nem tartunk ezeken a programokon. 

 

A program gyakorlott bakancsos túrázóknak könnyű. Erőnlétileg kissé megterhelő, a teljes szintkülönbség 200 méter, az utak jól járható ösvényeken és földúton haladnak, mászószakasz nincs, néha sáros-vizes foltokat kell kikerülni. A túra pontos programja és útvonala függhet az időjárástól, az útviszonyoktól, a csoport összetételétől. A gyülekező és a végállomás helye a csillagvizsgáló. A túrák hossza általában 4-5 km, ill. 3-4 óra. A túrákat újhold vagy utolsó negyed idejére időzítjük, amikor a Hold fénye nem rejthet el a szemünk elől semmit a csillagos égbolt látványosságaiból. A séta napnyugtakor indul, így a résztvevők szeme fokozatosan hozzászokhat a sötéthez. A teljes sötétség beállta után is zseblámpa fénye nélkül haladhatunk. A legtöbb ember számára önmagában már az is egy új élmény, hogy mesterséges fényektől távol is képes a szemünk az éjszakai tájékozódásra. Néhány szabály és ajánlás túrán résztvevőknek:

 

- Túracipő és az időjárásnak megfelelő réteges öltözet, szúnyog és kullancsriasztó ajánlott!

- Kérjük, hogy erős fehér fényű LED-lámpát, vagy bármilyen erős fényforrást, pl. telefont ne használjanak a bemutató alatt! 

- A program 12 évesnél fiatalabb gyermekeknek nem ajánlott. (ld. GYIK)

- Részvételi díj 1800 Ft/fő, amelyből kedvezmény adunk partnereink vendégeinek. (ld. Árak)

A túra rövid leírását, szabályait és ajánlásainkat (ruházat, felszerelés) megtalálják itt. (pdf file) Ezt a visszaigazoló emailhez is csatolni fogjuk.

 

A túrák borult, esős időben, vagy az utak járhatatlansága miatt elmaradhatnak!

 

Regisztráció

A túrákon korlátozott számban tudunk csak vendégeket fogadni, a részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni bármelyik meghirdetett időpontra tudnak.

A regisztrálókat kérni fogjuk a visszaigazoló emailben, hogy a program előtt 2-3 nappal erősítsék meg részvételi szándékukat. A pontos időszakot az email tartalmazni fogja. Megerősítés hiányában a regisztrációt törölni fogjuk, a helyeket felszabadítjuk.   

Kérjük, amennyiben regisztráltak, de nem tudnak eljönni programunkra, akár az utolsó pillanatban is jelezzék nekünk, hogy mások részt vehessenek az éjszakai túrán! Köszönjük együttműködésüket!

Jelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet (telefonon csak nyitva tartási időben):

Telefon: +36 82-505-180

Mobil: +36 30-1907-360

E-mail: info at zselicicsillagpark.hu

GALÉRIÁK

Megújult a Csiky                          Okospark Kaposváron         Játszótér a Desedánál

       Nagyobb kép megtekintése     

A Tókaji parkerdő ősszel       Gyertyános ősszel                      Arborétum a Desedán

          

Zselici Tájvédelmi Körzet          Bőszénfai Szarvasfarm               Galéria a Csillagparkról