Sünök, nyulak, mókusok is áldozatul esnek a száguldozó autósoknak

Ilyenkor nyáron, de tavasszal és télen is is előfordul,  kisállatok tetemét láthatják az autósok az utakon.

 

Halott sünök, mókusok, nyestek, nyulak hevernek az utakon vagy az út szélén éppen attól függően, hogy a sofőr, aki elcsapta az állatot megállt-e egyáltalán, hogy kivigye testet legalább az árok mellé a csalitosba. Sokszor járok kelek Somogy kevésbé forgalmas útjain és gyakran látom, hogy az autósok még csak arra sem képesek, hogy levigyék az úttestről az állatkát miután elcsapták és a tetemek sokáig hányódnak az aszfalton. 

Persze az árokparton sem szívderítő látvány egy-egy halott állat, a minap például egy borzot láttam heverni az út mellett... 

A sok szerencsétlenül járt vadat látva azért elgondolkozik az ember, hogy ezek a balesetek megelőzehtőek lettek volna-e vajon. Ha a sofőr kicsit visszevesz a sebességből, kicsit jobban odafigyel, kicsit felelősségteljesebben használja az autóját megmenthetnénk-e néhány rókát vagy nyuszit a pusztulástól. Nyilván nem lehetünk ott minden balesetnél, biztosan előfordul, hogy valamelyik négylábú olyan hirtelen vágtázik ki az útra, hogy az autós már nem tud mit tenni, de én mégiscsak azt gondolom, hogy egy kis odafigyeléssel és fegyelmezettséggel lehetne csökkenteni ezeket az eseteket. 

Velem is többször előfordult, hogy fácánt vagy rókát láttam az út mellett, a héten pedig egy megtermett tapsifüles lebzselt a fűben. A falvakban pedig csalinkázó kutyák vagy macskák parádéztak az autó előtt. Mindig sikerült lassítanom még időben. (Remélem így is marad.) Viszont az is tény, hogy számtalanszor előztek meg 120-szal vagy 130-cal száguldó autók és motorok ezeken az utakon, és nem gondolnám, hogy ekkora sebesség mellett még erre is lehet figyelni. 

De ezen a téren sajnos nincs statisztika, nem tudhatjuk mennyi jószágot ütnek el az autósok, hiszen egy nyuszit, vagy rókát, vagy sünt nyilván nem fognak bejelenteni, valószínűleg több száz ilyen eset is lehet évente, de előfordulhat, hogy több ezer. Mindenesetre szívszórító és egyben borzasztó látvány, ahogy az utakon hányódnak a tetemek és jó lenne, ha nem találkoznék minden egyes utam alatt több ilyen esettel is.

Nem kellene száguldozni, néha nem árt lassítani, megcsodálni a csodás somogyi tájat, hiszen nyáron a végtelen napraforgótáblák, a zöld mezők és erdők között autózni, egészen lenyűgöző élmény, nem muszáj eszeveszetten nyomni a gázt. Ha figyelünk talán még a rókákat, a nyuszikat és a borzokat is észrevesszük időben....

Időpont: 
szerda, 2020, július 15 - 11:29

Facebookos játékaink szabályzata